(+46) 070 200 04 44 marie@way2grow.se

Vad teamcoching kan ha för betydelse för ditt resultat som ledare.

Idag finns det flera team än tidigare som arbetar på distans och oavsett hur det ser ut i ditt team så har det troligen hänt en hel del i teamet de senaste åren. Fler möten än tidigare hålls via länkar på distans. Det har blivit betydligt färre av de gemensamma affärsluncherna och spontana samtal vid kaffemaskinen. Många av oss har inför våra virtuella möten större fokus på att vi har en bra bakgrundsbild för att dölja smutsig tvätt eller att ”mute:a” oss själva när barnen kommer springandes.

Team utmaningar som kan avhjälpas med teamcoaching

Enligt Gallup arbetar en betydligt högra andel av heltidsanställda hemifrån i större utsträckning jämfört med före pandemin. Det man nu börjat se är en stor förändring bland de som arbetar på distans hela tiden, där har utbrändheten ökat markant mot de som arbetare på plats. Forskare har lyft fram fyra huvudutmaningar som team för närvarande står inför:

  1. En större förtroende brist

I ett traditionellt team som dagligen ses infinner sig en viss nivå av förtroende mycket enklare.
Du vet att dina kollegor kommer att dyka upp på jobbet, delta i nödvändiga möten och dagligen naturligare kunna kommunicera om framsteg, backslag och annat av vikt.

Med minskade möjligheter till observation kan förtroende gå förlorat. En annan sak är att vi inte har lika bra koll på reaktioner på samma sätt så upplevd brist på lyhördhet kan upplevas som förtroendekränkande. Den där känslan av att inte bli lyssnad på eller att vissa virtuella möten kan vara än mer ostrukturerade påverkar givetvis. Man kan inte heller se sina kollegor och vad de gör på dagarna vilket kan öka på spekulationer som man egentligen inte vet om det stämmer.

  1. Informations tapp

I en perfekt värld skulle ledare och organisationer vid det här laget ha utbildat och utvecklat för att anpassa sig till det nya sättet att arbeta hemifrån.

Men varken tid, prioriteringar eller budget har lagts fram för att utveckla arbetet i den nya miljön och pengarna har lagts på det tekniska mer än på människorna och deras nya arbetsmiljö för att få ett bra teamengagemang och resultat även för framtiden. Vi förstår enkelt själva att med teammedlemmar på distans och på plats så kan det vara skillnad på informationen man får och att viss information missas att ges till alla. Här har ledarskapet ett stort ansvar och något där många ledare behöver stöttning i, i det dagliga arbetet.

  1. Inkluderings brist

Det kan vara betydligt svårare att skapa en miljö för inkludering när teammedlemmar sitter både virtuellt och ibland kanske är på plats men inte alla samtidigt.

Alla har dessutom olika hemsituationer som att det kan vara flera i familjen som jobbar hemifrån och att det i sig kan påverka varandras arbete. Vi har också sett att människor har hanterar känslor av isolering olika. Teknisk utrustning och internettillförlitligheten kan också vara ett problem för vissa. Som ledare kommer också ett ansvar att sträva efter att främja en miljö där teammedlemmarna känner sig inkluderade och trygga.

  1. Bedöma arbetsinsatser

Det är mycket svårare att få en överblick över respektive teammedlemmarnas prestationer virtuellt.

Vilka är det som drar ett lass för flera och vilka är det som smiter undan då teammedlemmar mellan varandra utom räckhåll för det man kan se kan nyttja och utnyttja varandra. Det kan vara betydligt mycket enklare att lättare att ignorera förfrågningar och dröja svar vilket kan påverka andra i team och deras arbete. Det är viktigt för ledare att även vi virtuella kanaler ge kontinuerlig feedback som lyfter fram eventuella problemområden och ta temperaturen på teamet. Inte minst för att också se de som verkligen många gånger jobbar i det tysta.

Så, hur kan en ledare ta hjälp för att hantera dessa utmaningar vi står inför med våra team idag där alla kanske inte är på kontoret hela tiden?

Vårt svar är att teamcoaching kan stötta er och teamen att överbrygga klyftorna. I denna video får du ytterligare tips för dig som leder medarbetare på distans

Läs också denna om vägen till högpresterande team: HÄR

Ledningsgrupp 1

Teamcoaching

Hur kan då ett teamcoaching samarbete se ut? Direkt så skulle jag säga att för många ledare är för reaktiva. De ber om hjälp först när teamsamarbetet verkligen inte fungerar längre och vi kommer in för krisdialog innan vi ens kan börja coacha teamet. Vill dock ge ett exempel på hur det kan se ut. En avdelningschef i ett större internationellt bolag kontaktade Marie här på Way2Grow och ville ha stöttning med brist på engagemang och uteblivna eller ej önskade resultat.

Vi genomförde innan själva team coachningen djuplodande intervjuer med samtliga individuellt i teamet för att få reda på nuläget gällande vad som fortsatt fungerade, vad som inte var bra, vad de önskade sig mer av och deras eget bidrag i resultatet. Det var viktigt här också att för oss pejla hur de såg på medarbetaransvaret och det var tydligt att de själva klassade sig högre än många av sina kollegor så även självinsikten blev en viktig del i detta.

Sedan följe ett samarbete på 6 månader där vi berättade på vilken nivå vi såg att teamet befann sig på och vad de kunde göra för att utveckla teamet som sådant. Vi träffade teamet regelbundet för att skapa en tydlig riktning, ett eget ansvar för att det vi gör/inte gör påverkar det totala resultatet.

Efter 5 månader så genomförde vi intervjuer igen för att se vad teammedlemmarna själva såg hade förbättrats och utvecklats och hur de själva såg på ansvaret för teamresultatet. Engagemanget var betydligt större och man tog betydligt större ansvar för slutresultatet och teamet jobbade mycket bättre tillsammans.

Ett av resultaten av teamcoachingen var bland annat att man kunde se att effektiviteten gått från 51% – 86% på mindre än 6 månader. När varje person tar ansvar och ser sin del i resultatet så förbättras allas prestationer vilket påverkar företagets resultat på ett positivt sätt.

Hur får du ditt team att ta ansvar!. HÄR kan du köpa vår e-bok som är en handledning för dig som ledare att få ditt team att ta mer ansvar

ROI av Teamcoaching

Sammansvetsat effektivt team = starkt resultat.

Med tydlighet, förtroende för varandra, tillit och kommunikation skapas mogna team som samarbetar bra och är mer självgående. Detta ger dig, teamet och organisationen resultat genom:

  • Bra ekonomiskt resultat
    Större ansvarstagande
    Ökad kreativitet
    Minskat resurs och tidsslöseri
    Bättre och snabbare lösningar på uppkomna problem

    stress

Ett team som inte fungerar kännetecknas bland annat av:
Hög personalomsättning
Lågt ansvarstagande
Lågt engagemang
och inget teamarbete utan man jobbar för att ha sin egen rygg fri och hänger ut varandra för att själv hamna i bättre dager.

Det säger sig själv att avkastningen på investerad krona för teamcoaching kan återbetala sig snabbt men var proaktiv för att inte behöva lägga tid på krishantering och att bra personer då redan har lämnat teamet och företaget.

Kanske finner du intresse av att också läsa:
Har ni en positiv och gynsam företagskultur eller är det tvärt om?
Engagerade och effektiva team
Hur du kan optimera teamengagemanget

Way2Grow är er samarbetspartner när det gäller både teamutveckling och ledarskapsutveckling så kontakta oss redan idag.