(+46) 070 200 04 44 marie@way2grow.se

Tittar vi närmare på människor som vi skulle benämna som framgångsrika så skulle vi hos så gott som samtliga kunna finna en del likheter. Vi kanske har en del att lära av dem? De verkar ha lyckats knäcka den där koden som leder till framgång.

Vad kan vi lära av dessa personer och vad har det gjort som har fått dem att uppnå framgång?

1.      De planerar sin tid:

Det är det första råd jag lärt mig från att ha studerat rutiner hos framgångsrika människor.  En sak som framgångsrika människor har gemensamt är att de vet vad de har att göra under dagen. De följer en lista/scehema som de skapat med dagens punkter på. Detta ger dem fokus över vad som är viktigt att få genomfört under dagen och de har enklare för att prioritera om det dyker upp någon oförutsett och framför allt går det snabbare att komma tillbaka till vad som är viktigt att genomföra under dagen. De säger att ”failing to plan is planning to fail”

2.      De sätter upp långa och kortsiktiga mål för sitt privatliv samt yrkesliv:

Jag rekommenderar att Ni sätter upp mål för 6 månader, 1 år samt 3 år -alternativt 5 år. Ni kan exempelvis använda SMART metoden som jag har skrivit om tidigare och som Ni hittar här samt under mina artiklar som jag postat på Linkedin: att sätta SMARTa mål och håll dig motiverad. Viktigt är att du följer upp dessa mål regelbundet och kom ihåg att vägen dit kanske inte blev vad du tänkte men målet finns fortfarande där så du vet vad du strävar efter.  Du kommer att ha dagar/perioder när du känner att du inte går i rätt riktigt eller åt motsatt håll men i och med att du vet vart du ska och vad du eftersträvar så kan du lättare komma tillbaka och ut på banan igen. Tänk på att vet du inte vart du ska så är det ingen större ide att du börjar gå, för du vet ändå inte när du har kommit fram.  

3.      Öva, öva, öva … och till slut klarar du det

Vi gör ibland det väldigt lätt för oss själva och genom att säga ”att det inte kommer gå” vilket oftast är en rädsla för att inte våga misslyckas och för att testa något nytt som vi inte vet något om. Men vet du misslyckas är faktiskt inte hela världen. De framgångsrika människor som du kanske tänkte på tidigare när artikeln började, tro inte för en sekund att de aldrig har misslyckats. De har troligen misslyckats många fler gånger än vad du har men det som skiljer sig från dem och övriga är att de inte gav upp utan reste sig upp och testade igen, och igen och igen. Våga utmana dig själv!

4.      Ta hjälp, visa att du inte kan allt:

Alla dessa framgångsrika människor började någonstans, och inte var det på toppen. De var hungriga att lära sig och frågade mycket för att just få lära sig. De byggde bra kontaktnät och de sa oftare JA än vad de sa NEJ. Är du ny chef på ett ställe så passa på och ställ alla frågor som du undrar över, de flesta kommer tycka att det tyder på intresse och engagemang och inte på det som gör att många avstår från att fråga, nämligen att de kanske tror att jag inte kan någonting. Då hade de inte anställt dig eller gett dig denna position. Låt inte din inre sabotör ta för stor plats utan våga visa att du inte kan allt. Kom ihåg övning ger färdighet både som kunskap men också för din personliga utveckling att hindren inte blir så stora framöver genom att våga visa att du inte kan just detta.

5.      Hitta balansen:

Framgångsrika människor har förstått att framgång inte bara är ett givande arbetsliv utan att faktiskt hitta en balans mellan sitt arbetsliv och sitt privatliv. När de går från jobbet så har de redan klart för sig vad som ska hända/göras i morgon och många har fasta rutiner för vart och när de tankar upp sina energi depåer genom exempelvis: träning, sova, personlig utveckling och umgås med familj och vänner. Här kan du själv fundera på om du har balans och om inte vad du behöver göra för att få balansen, det kan nämligen vara att man behöver bli tydligare och säga nej till vissa saker för att släppa in mer av balansen i livet.

Så som sammanfattning så skulle jag säga: Framgång ligger inte i resultatet utan det ligger i de insatser som individen i fråga gör för att nå sitt resultat.

Hur framgångsrik vill du bli?

Marie Wetterstrand – Brinner för att utveckla individen, chefen och ledaren som vill utmana och utveckla sig själv för att hitta sin fulla potential. Detta görs genom coachning, Mentorskap och ledarskapsutveckling. Läs mer på way2grow.se eller kontakt mig här på Linkedin.

Lämna gärna en kommentar.