(+46) 070 200 04 44 marie@way2grow.se

Framgångsrikt ledarskap handlar som jag ser det mindre om att övertyga och mer om att leda och då ofta i förändring då de flesta organisationer vill utvecklas och inte avvecklas. Ledarskap handlar om att kunna hantera sina pusselbitar både smart och effektivt i sin roll som ledare.

Här är 11 viktiga pusselbitar från mina drygt 20 år som ledare och vad jag anser bygger framgångsrikt ledarskap.

”I am not afraid of an army of lions led by a sheep; I am afraid of an army of sheep led by a lion.”
–Alexander the Great

Tycker Citatet ger bra insikt om varför ledarskap är en stor del av framgång eller misslyckande.

team

Du har säkert stött på människor som kanske redan är eller känns som väldigt bra naturliga ledare. Det liksom bara blir rätt utan att de verkar göra någon större ansträngning och de får andra att vilja följa dem på utvecklingsresan. Men för de flesta av oss är ledarskap något vi måste arbeta med. Jag har fått frågan förut och jag har även ställt den tidigare i olika forum om ledarskap är något man föds med eller är det något man kan lära sig? Min erfarenhet säger att vi kan alla utvecklas som människor så även som ledare så vi kan bli bättre och faktiskt sämre ledare beroende på om vi själva sitter i förarsätet för vår egen utveckling inom att vara och vilja vara bra ledare.

Med det i åtanke är mina 11 pusselbitar som jag har funnit vara ovärderliga för ett bra ledarskapspussel:

Intresserad av detta ämne läs även: Är bra ledarskap medfött eller något man kan lära sig?

 1. Våga ta beslut:

  En verklighet för alla ledare är att många förväntar sig behöver beslut från dig, och ibland behöver dessutom fattas snabbt. Då gäller det att snabbt kunna analysera och fast du ibland kanske inte har alla kort på borden så kan ett beslut vara bättre än ett som aldrig tas. Många gånger är inget beslut värre än ett felaktigt beslut eftersom passivitet också kan ge passiva medarbetare, förhindrar framsteg och förstör moralen. Ett beslut kan dessutom många gånger revideras bara du som ledare kan svälja den eventuella stoltheten att ändra på ett beslut.

 

 1. Var öppen för förändring:

  Som ledare är det din uppgift att driva förändring, inte undvika den. Varför? Eftersom teknisk innovation kan vända upp och ner på mångmiljardindustrier över en natt, och om du är för inställd på ditt sätt kommer du inte att se det komma. En stor del av att kunna vara strategisk som ledare är att vara proaktiv när det gäller förändring när saker fungerar bra – innan problem faktiskt uppstår.

  Vill du läsa mer inom förändrings ledning läs detta. Skrev för ett tag sedan men förhoppningsvis kan du finna nytta i den även nu.
  Del 1 inför förändringsresan
  Del 2 pågående förändringsresa
  Del 3 avslut för en lyckad förändring

 

 1. Inspirera och tillåt dig att inspireras själv:

  När det är tuffare perioder behöver medarbetare och människor generellt finna inspiration och tröst i att det faktiskt kommer att ordna sig. Då blir du som ledare om än mer viktig för att skapa engagemang, uppmuntran och att du visar tilltro till dem och deras förmågor.
  Ledare behöver kunna projicera hopp och positivitet även när du inte alltid själv vet de kommande stegen. Det är viktigt att fortsatt hålla organisationen fokuserad framåt. Viktigt att som ledare själv vara grundad och lita på att du kan göra skillnad, att du kan att du är modig.

 

 1. Var empatisk:

  När jag hanterar en svår konversation eller förhandling försöker jag placera mig i den andra personens skor för att även se vilket deras perspektiv kan vara. Att ha empati är en viktig egenskap hos en ledare. Eftersom ledarskap till stor del alltid innefattar medarbetare, kommunikation och våran hantering kring detta. Kan vi visa empati är det mycket troligare att du/berörda kommer fram till en lösning som samtliga berörda kan finna sig i.

 

 1. Kunna hantera egna dina känslor:

  Om jag får ett mejl som gör mig arg kommer jag att skriva ett utkast till svar som kan vara aggressivt och skarpt formulerat. Men jag skickar det inte. Jag sover på det, och nästa dag tycker jag vanligtvis att mitt svar drevs av negativa känslor och inte lämpligt. Ditt humör har en enorm inverkan på ditt omdöme, och som ledare är det ditt ansvar att hantera dina känslor medvetet.

 

olika känslo-yttringar

 

 1. Kunna prata för din sak:

  ”En genuin ledare söker inte konsensus utan en formare av konsensus.” – Martin Luther King. En effektiva ledare ska också kunna sälja visionen och få med sig nej sägarna genom att engagerade i förändringen. Kom ihåg att ditt jobb som ledare inte är att tillfredsställa alla – det är att få jobbet gjort på rätt sätt, även om det tyvärr ibland innebär att vissa kan känna sig överkörda. Ditt jobb är att få den stora massan framåt inte att varje individ ska få älta sin del i månader och veckor. Kan låta tufft men ingår i jobbet.

  Läs även: Varför ledare behöver kunna förhandla

 1. Be om råd och ta hjälp:

  De som säger att de har alla svar ljuger. Erfarenhet av ledarskap kan absolut vara positivt men alla ledare oavsett senioritet behöver ibland hjälp eller handledning inom vissa områden.
  En ledare vet att goda råd är guld värda och söker dem aktivt. Omge dig med en grupp människor som känner dig väl, mentor, coach – och eller en pålitlig vän. Dessa människor kan ge dig nya perspektiv och synliggöra områden som du kan utveckla för du kommer inte alltid att ha alla situationer som uppkommer som en vanlig del i ditt vardagliga arbete.

 

 1. Sluta aldrig lära dig:

  John F. Kennedy ska ha sagt: ”Ledarskap och lärande är oumbärliga för varandra.” Att läsa om ämnen utanför din dagliga upplevelse skapar kreativitet och nya idéer som är avgörande för ledarskapet. Själv försöker jag läsa flertalet böcker per år, kollar på massa youtube klipp inom ledarskap och annat som intresserar mig samt försöker under en 3 års period alltid gå
  1-3 kortare utbildningar, lite beroende på vad finanserna tillåter. Låt din egen nyfikenhet vägleda dig.

 

 1. Var dig själv:

  Ledare kan vara introverta, extroverta, roliga eller seriösa, men för att verkligen vinna respekt måste du vara autentisk. Slösa aldrig tid på att försöka vara någon som du inte är, för det är ett recept på misslyckande.

  Läs även: Frågor att ställa om du är trygg i det egna ledarskapet:
  https://way2grow.se/6-fragor-som-du-som-trygg-ledare-kan-stalla/

 

 1. Gör det du själv lär andra:

  Medarbetare kanske lyssnar på vad du säger, men de kommer att fokusera ännu mer på vad du gör. Ledare som säger en sak men som sedan själva inte gör det dom säger kommer varken få respekt eller en tilltro till deras ledarskap. Ledarskap handlar om att också kunna leverera resultat.

 

 1. Det handlar inte om dig:

  Det kan kännas häftigt att vara ansvarig för en stor organisation, men ta det inte för givet och ge inte dig själv en glorifiering över ditt eget mästerverk som DU skapat. Ledarskap handlar om att få fram det bästa i andra. Var ödmjuk och tappa aldrig kontakten med de viktigaste individerna: människorna som följer dig och får dig att lyckas.

 

Hur går dina tankar kring ledarskap och vad som gör en bra ledare. Bidra gärna i hur dina tankar går och anser du att man kan bli en bra ledare eller är det något man föds till?

På Way2Grow jobbar vi med ledarskaps och grupputveckling. Vi hjälper ledare via handledning, coaching och mentorskap utveckla det egna ledarskapet och möjliggöra för att bidra än mer inom sina respektive organisationer. Hjälper också ledare stötta och utveckla medarbetarskapet.