(+46) 070 200 04 44 marie@way2grow.se

Executive Coaching och ledarskapscoaching har sedan länge varit ett vanligt inslag inom framgångsrika företag som vill utveckla en organisations främsta talang. Inte minst de senaste åren. Detta märks mer och mer även i Sverige att flera organisationer knyter upp coacher att tillgå för ledare och specialister.  Flera har också sätt nyttan av att i teamutveckling samarbete med en coach. Det jag dock märker i Sverige är att många företag fortsatt är avvaktande medans drivna ledare tar saken i egna händer och på så sätt behålla full kontroll över sin egen karriär och utveckling. Oavsett om du är en organisation som överväger att påbörja ett samarbete med en coach eller som individ är intresserad av vad coaching kan ge, så tycker jag du ska läsa vidare.

Tillhör du kanske också en av alla de som har funderat på att skaffa dig en ledarskapscoach men så har det inte riktigt blivit av. Slå inte på dig själv för det. Fokus för en bra coach är nu läge och framåt så det som har varit har vi mindre tonvikt på och att din eventuella ryggsäcken är du frisk nog att bära. Dock kan den givetvis bli lättare men fokus för en coach är nu och framåt.

Flera som sagt; tänk vart jag skulle varit nu om jag anlitade dig för 3 år sedan men som sagt, du gör det nu och du kan dock se till att du inte säger samma sak nästa år.

Jag tänkte passa på att svara på några vanliga frågor om coachning.Om du har en viss fråga som jag inte tagit upp nedan så ställ den gärna i kommentarsfältet nedan eller skriv till mig direkt på marie@way2grow.se

Vad är då en av de största myterna om coaching?
En av de största är att coaching är något som har gjort för dig. Det är inte. Det är något du gör för dig själv.

Här är några av vanligt förekommande frågor om ledarskapscoaching:

Om jag anlitar en coach, är inte det ett tecken på att jag inte klarar mitt jobb?

Att anlita en coach är ett tecken på klokskap – inte att du inte skulle klara ditt jobb. Många av de som gjort stora framsteg när vi coachat är de som redan är bra ledare. Man kan vara bra på det man gör men ändå tycka att det är viktigt att faktiskt vilja utveckla sig. Ha tillgång till en ledarskapscoach kan vara en mycket pålitlig nyckel för fortsatt framgång inom ledarskapet och organisationen. Vad alla har gemensamt är att de vet att de vill och kan utvecklas ytterligare.

Skulle du anse att Steve Jobs eller före detta VDn för Pepsi Roger Enrico  var rädda för att testa nytt? Att de inte var framgångsrika inom sitt område? Nej, troligen inte. Båda dessa samarbetade med executive coachen John Mattone. Det gick så långt så att Roger Enrico tom lanserade ett eget coaching program utifrån det han själv gått inom Pepsi. Vilket han senare själv ledde. Oprah Winfrey känner nog de flesta till. Hon samarbetar i sin organisation med coachen Tony Robbins. Tror de flesta vet att Oprah har lyckats bygga upp mycket bra saker som gör att hon också lämnar ringar på vattnet. Hon ska ha sagt att det är så viktigt med ett bollplank att kunna anförtro sig till och som inte har en egen agenda för egen vinning. Om Dessa personer tror/trodde att det fanns utrymme för förbättringar, är min gissning att vi alla har det utrymmet?
Vad tänker du omkring detta?

Vad ska jag tänka på och leta efter när jag väljer en coach?

Mitt första svar är att det är viktigt att du hittar en som du känner dig trygg med. Kan givetvis ta några gånger men många coacher erbjuder en träff gratis för att du ska få just tid att känna om detta är någon du vill jobba med. Sen sticker jag ut hakan lite då man i coachvärlden ofta säger att du kan coacha alla oavsett om du har egen erfarenhet. Visst så kan det vara, men jag känner att jag haft stor nytta av att jag själv har lång erfarenhet som ledare när jag har coachat andra ledare. Jag behöver dock vara uppmärksam på att inte börja ge råd. Min ledarskapsväg behöver inte vara din väg.  Skulle säga att det är betydligt mycket enklare för mig att snabbt sätta mig in i rollen ledare och snabbt förstå kontentan i en ledares vardag. Mycket för att jag själv suttit på stolen så pass länge.

Många vill ha en ”quick fix” och hoppar på alla dessa 5-10 veckors program. Du kanske stött på coachen som säger , ”-jag ger dig resultaten du vill ha coachen på bara 1 gång.” Var inte rädd och fråga din potentiella coach om de är certifierade via exempelvis ICF som är världens största coachorgan som ställer krav på oss coacher, både för att bli certifierade och för att få behålla certifieringen över tid. Fråga också vad de gjort innan och hur de tror de kan vara ett bra stöd för dig. Om du fortfarande är osäker, ställ följdfrågor. Fortfarande inte övertygad? Leta vidare.

Hur lång tid kommer det ta innan jag kan se resultat?

Det går faktiskt inte riktigt att säga exakt hur lång tid det kommer att ta för respektive person. Jag har haft kunder som sagt redan efter några gånger att de har själv sett och känt stora resultat. Andra har tagit betydligt mycket längre tid. Hur lång tid det tar att uppnå resultat beror på var du befinner dig och var du vill vara. Det är också inräknat hur effektiv du är med din tid och om du är helt engagerad i processen. Du får inte det önskade resultatet om du inte själv är intresserad av att göra jobbet som krävs för att få till utvecklingen.

Vad kostar en bra coach?

Vissa tar betalt per timme, medan andra tar betalt genom längre engagemang att man exempelvis samarbetar i 6 månader. Jag själv förespråkar längre samarbeten. I mina program finns jag då tillgänglig under hela den perioden som samarbetet är, allt för att du som person inte ska känna att du inte kan höra av dig för att jag då kommer att ta betalt för den tiden. Jag erbjuder alltså den tillgången de behöver av mig under hela vårt samarbete. Jag vill kunna hjälpa mina kunder att utvecklas så snabbt som möjligt och det är viktigt för mig att den jag coachar inte känner att jag varken är tillgänglig eller skulle förhala tiden för att kunna få in mer betalda timmar. Du vet redan vad slutpriset är när vi påbörjar samarbetet. Viktigt dock att du själv bestämmer vad som passar dig bäst. Vad det kostar kan också variera beroende på coachens erfarenhet. Nöj dig inte med ”OK” coaching. Du gör investeringen för att kunna utvecklas och få maximal utdelning.

Att anlita en ledarskapscoach kan ge en värdefull investering för organisationer och deras chefer oavsett typ av bransch. En coach är ditt oberoende bollplank, din brainstorming partner, din förberedelse för svåra samtal och många andra tillfällen där du kanske inte har den där naturliga samtalspartnern som jobbar för ditt bästa. Det kan ibland innebära att utmana invanda tankemönster. En coach kan också ge nödvändig feedback och hjälpa personen att sätta upp en handlingsplan och hålla denne ansvarig för att följa framtagen handlingsplan.

För chefer som är nöjda med var de är kan coachingen vara ett bra sätt att fortsätta över tid att vara det, se utvecklingsmöjligheter och göra arbetet roligare … för dem själva och alla som arbetar med dem.

Är det dags att anlita en ledarskapscoach eller du kanske redan har en som du är riktigt nöjd med?
Intresserar ämnet coaching dig och du vill läsa om hur du kan coacha dina medarbetare läs då gärna detta blogginlägget också: HÄR

#ledarskapscoach #ledarskapscoaching #Ledare