(+46) 070 200 04 44 marie@way2grow.se

Du har fått ditt första jobb som chef och vare sig det var en tjänst du sökte på ett företag eller att ditt hårda slit där du jobbar gett dig denna befordran, så Grattis! Ett roligt och utmanande jobb som du absolut kommer att växa mycket på att du nu har tagit. Ingen säger att det kommer gå smärt fritt men det är väl ändå en del av att utvecklas. Många chefer kanske inte har det bollplank de skulle behöva i sina första ledarroller. Hur gör man ens, liksom?!

Här kommer 7 tips som hjälper dig att utvecklas som ny chef samtidigt som du utvecklar dina medarbetare

Tips nr 1: Lär dig delegera:

I min första roll som chef så kunde jag knappt stava till delegering. Jag trodde att chefen måste kunan allting bäst. Nu drygt 20 år senare så vet jag att det inte stämmer. Vi har som chefer en skyldighet att faktiskt delegera och låta andra ta och få ansvar för att de också ska kunna utvecklas. Det är lätt att säga: ”Jag gör det själv” – speciellt om du själv vet exakt hur det ska göras eller att du är stressad och tänker att det går snabbare om du gör det själv.

Visst, det tar mer tid i början att visa, förklara eller fråga dem vilka förslag de har på att kunna lösa uppgiften än att du gör det själv. Dock så utvecklas du själv inte som ledare utan du blir ”doern” som inte utvecklar ditt ledarskap och då kan du inte heller utveckla ditt team och dina medarbetare att kunna ta mer och större uppgifter framöver. Genom att du delegerar visar du dina medarbetare att du litar på att de får jobbet gjort och värdesätter deras input, det har i sin tur positiv inverkan på både arbetsmoralen och engagemanget. Vill du läsa mer om delegering och att utveckla dina medarbetare så rekommenderar vi att ni tar en närmare titt på denna e-bok. Där får du en hel del matnyttiga tips och tillvägagångssätt.

Om ditt team misslyckas, så gör även du det då du är deras ledare. Finns ingen friskrivnings klausul här.

Tips nr 2: Skapa förtroende:

Olika studier som exempelvis denna och den här visar att när anställda känner sig betrodda av sina chefer så anstränger de sig mera samtidigt som de också är gladare. Både när det gäller arbetsuppgifter och arbetet i sig. Det är med andra ord lönsamt att prioritera och lägga tid på att bygga förtroende. Ett sätt att göra detta är att ha kontinuerliga sammankomster där du och din medarbetare har dialog om medarbetarens mål, företagets mål och hur du kan hjälpa dem att i sitt arbete och för att utvecklas. Om du investerar i deras framtid är det troligt att de kommer att känna sig mer investerade i företaget. Transparens kan också bidra till att bygga förtroende. Vid besluts fattande, tala öppet om konsekvenserna och resultaten av dessa beslut, vare sig de är positiva eller negativa, med teamet. Dela viktig information, såväl som vad du arbetar med, och uppmuntra andra att göra detsamma. Den öppna och ärliga kommunikationen kommer att stärka förtroendet inom teamet och mellan dig som ledare och teamet.

Tips nr 3: Bli bekväm med obekväma situationer:

Som ledare har du ett ansvar att hantera uppkomna konflikter och tillika se, vilka du behöver hantera innan de eskalerar. Finns studier rörande arbetstiderna som visar att ledare kan lägga upp till 13% av sin arbetstid för att lösa konflikter. Många här i Sverige är ju också lite konflikträdda. Ju mer du undviker ett problem, desto värre blir det, och det är därför du effektivt behöver kunna lösa konflikter på arbetsplatsen. En bra början är att lyssna och se till att få perspektiven som finns i konflikten. Var lyhörd och tydlig. För att undvika interna konflikter är det alltid bra att ha interna spelregler för hur vi ska förhålla oss till varandra. Alla behöver inte vara bästa vänner men det behöver finnas respekt för varandra. Har skapat en e-bok inom ämnet svåra samtal, där kan du läsa mer och då ingår även några bra checklistor att ta del av. På vår youtube kanal finner du också ett kort inspelat klipp om svåra samtal.

 “Speak when you are angry and you will make the best speech you will ever regret.”
 –Ambrose Bierce

Är du själv involverad i en konflikt så agera aldrig i affekt. Ta dig också en funderare på om det är ditt ego som talar och om det är så att du VILL ha rätt, istället för att vilja hitta en lösning.

Tips nr 4: Lär dig att ge och ta emot feedback på ett bra sätt:

Många önskar få mer feedback på sitt arbete från sina chefer. Samma gäller cheferna själva att de önskar feedback. Försök att ge så mycket feedback som du kan till dina medarbetare och tänk på att om du vill se mer av något beteende så lyft fram det som en positiv feedback. Då feedback är så önskat av många så kan du på det sätt lyfta fram det positiva och vem vill inte ha mer av sådan feedback vilket innebär att oftast gör så gott som alla mer av just det som du gärna ser mer av.

Feedback för utveckling se till att den är tydlig, sagt i JAG – form och att det finns tid när du ger den att kunna gemensamt få fram en utvecklingsplan.

Gällande all feedback så ge det i så nära anslutning som själva händelsen.
Hur bra anser du dig själv vara på feedback och då inte att förglömma att också ta emot. Finns många som skulle ha det bra av att få några tips om att även ta emot feedback.

Spana in detta Youtube klipp om att ta emot feedback.
(Intressanta är att vårt youtube klipp med tips om hur du ger bra feedback har 3 ggr så många som tittat på än den om att själv kunna ta emot feedback – Vad tror du det beror på?)

Tips nr 5: Hitta en bra mentor / coach:

Problemen du står inför är med så gott som 100% säkerhet inte nya. Någon har redan hanterat en anställd som underpresterar eller har tvingats berätta för någon som överpresterar att förmånerna han eller hon vill ha inte garanteras. Det är därför det är viktigt att ha det där bollplanket i form av en mentor eller coach med egen erfarenhet som kan bringa ljus i den för dig nya situationen. Varför uppfinna hjulet istället för att få stöttning av någon som redan har hjulen och gjort resan. Detta kan vara ovärderligt i din utveckling som ledare.

Tips nr 6: Ge dig själv tid:

Som ledare så kommer du att ställas inför nya situationer och uppkomna problem. Bli inte avskräckt. Du är en ny chef; du förväntas inte veta allt. Be om hjälp när det behövs, acceptera att du kommer att göra misstag och acceptera all feedback för att du ska kunna utvecklas av dem. Det är lätt hänt för många att känna sig överväldigad i en ny roll. Kom ihåg att de valde dig till denna position. Dina hjärnspöken är dina att hantera och känner du att när ska de komma på bluffen, ja då är det just det,….ett hjärnspöke och något du faktiskt kan jobba med.

Tips nr 7: Finslipa din ledarskapsförmåga:

Vi kan alltid utvecklas som ledare och människor vilket är fantastiskt. Det är med stor sannolikhet så att du har fått din nya tjänst som ledare för att någon eller några såg de ledaregenskaper som du har såsom din förmåga att vara en problemlösare, att de ser att du har ett helhetstänk i det du gör och att de kanske se att du i din tur kan delegera arbetsuppgifter för att allt ska flyta på. Bara för att du nu har titeln chef / ledare så kom ihåg att nu är det minst lika viktigt att du fortsätter att finslipa dina ledaregenskaper. Ledare uppvisar ofta nyckelegenskaper inklusive en hög grad av emotionell intelligens, utmärkta interpersonella färdigheter och motståndskraft, vilket gör att de bättre kan förstå sina kollegors och medarbetares behov och ge dem möjlighet att arbeta för de gemensamma målen. Även om inte alla ledare innehar chefspositioner, är starka ledarskapsförmågor det som gör bra chefer.

Bli en uppskattad och effektiv ledare

Du förväntas inte ha alla svaren första gången du blir chef. Se det snarare som din viktigaste möjlighet att visa dina förmågor av att kontinuerligt vilja lära dig samtidigt som du vägleder ditt team mot era mål. Var alltid nyfiken och öppen efter sätt att utveckla dina ledarskapsförmågor så att du kan bli framgångsrik i din nya roll som chef vilket kan fortsätta att driva din karriär framåt.

Är du intresserad av att bygga ytterligare ledarskapsförmåga?

Kontakta oss på way2Grow så finns det både mentorer och coacher.
Är du HR eller beslutsfattare inom organisationen idag, ta en kontakt så hjälper vi era nya chefer att snabbare komma in i ledarrollen. Ledarskapsprogram i all ära men det är det kontinuerliga samarbetet som sträcker sig bortom inspirationen och blir lärdomar när det kan implementera med rätt verktyg till hands i er egen verksamhet.

En sista sak:

Du kanske är nu som chef och du var tidigare kollega över de du nu är chef över?
Att hitta en balans mellan vän och chef kan vara svårt, men är viktigt. Viss information är för konfidentiell för att dela, och du kan inte låta personliga relationer påverka ditt omdöme. Det är därför det är bäst att proaktivt ta itu med eventuella förändringar. Det kan vara så enkelt som att säga: ”Jag värdesätter vår vänskap, men som chef behöver jag att teamet litar på mig och ser mig som rättvis och konsekvent.” Även om det inte kommer att bli en lätt konversation, är den nödvändig.

På vår hemsida finner du flera bra mallar och checklistor du kan använda som du kan ha stor nytta av som ny chef. Du hittar dem här https://way2grow.se/freebie-ledare/

Grattis till din nya roll som chef
Som chef har du mer möjligheter att kunna påverka. Ta tillvara på dem och glöm inte bort dig själv i allt nytt. Även du behöver återhämtning.

Vill du få våra inspirationsbrev så kontakta oss här
Skriv då gärna att du vill ha den för chefer.