(+46) 070 200 04 44 marie@way2grow.se

Att vara ledare innebär mycket. Ofta mer än vad många tror, i alla fall om vi vill ha och vill vara en bra ledare. Många ledare har flertalet intressenter att förhålla sig till och samtidigt leda medarbetare och verksamhet framåt. För många ledare och organisationer har det nu också inneburit och innebär fortsatt för många att alla medarbetarna inte finns inom synhåll 5 dagar i veckan. Givetvis gäller fortsatt många grundläggande råd till ledarna kvar så som att lyssna, kommunicera, empati, tydlighet och så mycket mera man ska göra och tänka på som ledare. Att leda människor på distans kan dock kräva vissa justeringar i ditt sätt att leda. Så hur kan du se till att du har ett bra ledarskap i den nya hybrida arbetsmiljön ?

Här är fyra punkter att tänka på när du leder på distans

Arbetsmiljö

Hybrid arbetsmiljö och tips på hur du som ledare kan arbeta med dina medarbetare som sitter på distans.

Skapa tydliga spelregler:

Det kan för vissa vara svårare för att göra skillnad på arbete och fritid och att detta kan flyta in i varandra. Som ledare är det du som behöver tydliggöra hur du vill att gruppen ska jobba och bra och tydliga spelregler kan vara en del i detta. Ta fram gemensamma spelregler för hur ni ska arbeta och du som ledare förmedla också vilka organisatoriska riktlinjer som kan finnas att förhålla sig till. När det gäller skillnaden mellan arbete och fritid så behöver du också som ledare föregå med gott exempel och är det så att du kanske själv väljer att gå igenom mailen en sista gång senare på kvällen och där det kan visa sig att du skickar något till en medarbetare att du är tydlig med vad du har för förväntningar och här hoppas jag att du som ledare inte förväntar dig att bara för att du sitter och besvarar mail sent att du inte förväntar dig det av dina medarbetare. Är du en sådan som gärna gör det så behöver du vara övertydlig med vilka förväntningarna är och att medarbetaren inte behöver göra något åt detta förrän under arbetstid. Jag vet att många idag känner en press av att vara tillgänglig i större utsträckning och oavsett om ditt team sitter utspridda eller alla på kontoret så behöver ni ha tydliga spelregler utan massa undantag.

Om du förväntar dig att folk ska vara tillgängliga vissa tider på dygnet, säg det men behöver de vara det jämt (ibland) för att det är bekvämt för dig (ibland) så är du en stor bidragande orsak till högre stress och en arbetsmiljö som inte bör vara ok i Sverige idag. Naturligtvis kan det dyka upp något som kräver flexibilitet men är det återkommande så är det arbetsmiljö relaterat och kanske har mer att göra med att du inte kan planera din tid eller chefen ovanför dig. Det ska inte drabba medarbetarna.

Var tillgänglig:

Har hört anställda berätta att de kan vänta flera veckor på att få möjlighet att prata med sin chef. Detta är givetvis inte bra och jag rekommenderar att du avsätter tid i kalendern varje vecka där du faktiskt finns tillgänglig för dina medarbetare.  Detta kan innebära att ni i vissa organisationer också behöver se över arbetsbelastningen på era ledare som inte har med medarbetarna att göra. coachade en chef för något år sedan som 4 av 5 dagar i veckan satt upptagen i möten i stort sett hela dagarna. Hur är detta möjligt? Då är det för mig ett tydligt tecken på att det kan vara ett organisatoriskt problem alternativt att ledaren undviker medarbetarna och då bör personen inte leda andra.

I hybrida arbetsmiljöer är det ännu viktigare att du har avsatt tid med medarna för individuella samt gruppmöten. Sitter ni nämligen inte samlade kan du som ledare missa saker som du enklare hade upptäckt om du hade dina medarbetare på samma ställe där du själv befinner dig.

Var tydlig i din kommunikation:

En viktig aspekt i sin helhet för ett bra ledarskap är att kunna kommunicera bra och att vara tydlig. Om vi tidigare mer kontinuerligt träffade varandra på kontoret och att vi kunde växla några ord om vi gick förbi varandras skrivbord så är det mer sällan om vi arbetar mer i hybrida konstellationer och att alla kanske inte är inne på kontoret samtidigt samt att det kanske är så att vi träffas på kontoret max 1-2 ggr / vecka. Om det är din verklighet som ledare men också som medmänniska och medarbetare så behöver vi i ännu högre grad kanske tänka på vår kommunikation att den når fram, att vi stämmer av att den varit tydlig och alla vet kommande steg och vem som gör vad. Det kan vara bra att fast ställa några tider eller någon tid i veckan där ni återkommande träffas virtuellt som ett gruppmöte där ni stämmer av arbete och där ni kan fånga upp eventuella frågor eller allmänt kolla av temperaturen i gruppen. Tänk på att vara en bra förebild som ledare och tydligt visa uppskattning istället för att anta att de vet att du är nöjd med deras arbete.

Det kan finnas olika behov under distansarbete:

Precis som det givetvis kan vara när alla är samlade på kontoret och vad det innebär med ljudvolym etc. Du kan ha personer som arbetar på distans i ditt team som behöver mer teaminteraktion än andra, och deras arbete kan spegla detta. Om du som ledare märker av detta (vilket du borde göra om du har regelbundna avstämningar) så kan du testa med att teama ihop några i mindre grupper som får i uppgift att stötta varandra vilket kan vara det vissa behöver för att känna sig mer inkluderade. Du kan också ha personer i ditt team som inte borde arbeta på distans. De kanske inte följer de gränser du har fastställt, eller så kanske det här arbetssättet inte passar dem. Om så är fallet behöver du givetvis ta en dialog där du bekräftar vad du som ledare ser och gemensamt bestämmer framåt vad som kan vara det bästa för denna person. Följ upp regelbundet och det viktiga här är att så tidigt som möjligt ta tag i detta när du ser att personen i fråga kanske behöver tydliga riktlinjer – och eller stöttning i arbetet. Kan vara att den individen föredrar att vara inne på kontoret för att den där känner att de kan fokusera mer på sitt arbete. Som ledare behöver vi kunna visa viss flexibilitet då det kan vara olika behov som finns men samtidigt att vi är tydliga med vad som gäller.

Läs också denna HÄR om du känner att ni kan dra nytta av en teamcoach som kan hjälpa till att fånga upp viktiga delar för det fortsatta utvecklandet av teamet.

Många organisationer, ledare och medarbetare har fortsatt inte allt klart för sig med hur de vill ha det i det nya normala och vilken påverka det kan ha på arbetsmiljön

Som ledare så låt dina anställda veta att du förstår utmaningarna i samband med hybridarbete och är öppna för att diskutera hur du som ledare och ni som organisation kan utveckla hybridarbetet.
Vi har inte alla svar idag och det är helt ok att säga att vi kan testa det här över tid och att vi sedan får utvärdera och att det då kan bli det som är bäst för de flesta och då organisationen inkluderad.

Läs också:

Vi rekommenderar också:
Bra strategier om du leder högpresterande
Bra sätt att visa ditt team att du finns där för dem
Har också gjort en kort video med tips för dig som leder på distans. Kolla in den HÄR