Det är mentalt påfrestande att vara en osäker och otrygg ledare. Många gånger kan då känslan komma upp att någon är ute efter dig. Detta kan bero på organisationen givetvis och hur mogen ledarskapet inom organisationen är, vilket i värsta fall kan bryta ner en säker ledare till att bli osäker. I denna bloggpost är dock fokus på det egna ledarskapet och det ansvar vi har inför det, samt några tips på vägen. Ett tryggt ledarskap där du har godsjälvkännedom är mycket mer benägen att känna sig bekväma i sitt ledarskap. Vad kan vi då som ledare göra för att komma till att bli den trygga och stabila ledaren? Erfarenhet är givetvis en nyckel i detta och erfarenhet får vi många gånger också genom att vi gör det som till en början inte känns helt bekvämt för att vi inte vet svaret men vi har förnuftet att förstå att svaret kan ge oss nycklarna för att utvecklas inom ledarskapet.
Även trygga ledare kan ibland få tankarna:
”när ska de komma på bluffen”
Det är bara det att ledare som är mentalt stark och trygg i sig själv kan göra skillnad på tanken som kommer och på personen de är. Så även om det kryper in en osäkerhet så förstår man skillnaden mellan tanken och att det inte behöver vara den faktiska verkligheten. Den stora skillnaden är mellan en trygg och mentalt stark ledare och den som inte är det är att den mentalt starka ledaren ändå agerar trots rädsla och osäkerhet medan motsatsen ofta blir handlingsförlamad.
Svaret på dessa frågor kan utveckla dig själv som ledare, om du vågar höra svaret?
Frågorna nedan kan ge dig så mycket och du kan behöva både lite mod och ha tillit, för att ta till dig av svaren. Är det ett svar där du har förbättringspotential så ska du vara glad och var noga med att inte låta ditt ego styra dig utan låt det sjunka in, reflektera över det och ta lärdom. Inte minst ska du vara glad att du inte bara omger dig med JA-sägare. Att du processar och tar till dig svaren visar på att du vill och kan utvecklas. Att ställa dessa frågor kan till och med hjälpa dig att bygga upp ditt självförtroende. De hjälper dig att se om du är på rätt väg och berättar vad som kan behöva åtgärdas.
I det här sammanhanget så fundera på det här citatet:
“I am not afraid of an army of lions led by a sheep; I am afraid of an army of sheep led by a lion.”
–Alexander the Great
Tycker det här citatet visar på vikten av ett bra ledarskap som kan leda och visa den rätta vägen.
Som tur var så har de flesta av dagens ledare kunniga och kapabla medarbetare som också kan och ska ta ansvar. Det fråntar dock inte vikten av ett bra och moget ledarskap som också är villig att utvecklas.
Här är frågorna som kan utveckla dig som ledare om du ställer dem:
Fråga: Hur skulle jag kunna göra det bättre?
En tuff fråga men absolut en utvecklande fråga. Frågan är tuff för du bjuder samtidigt in för en bedömning av din prestation. Så viktigt här att du ser skillnaden mellan sak och person.
Du kan få negativ feedback om ditt beteende, din attityd och tyvärr också ibland feedback om ditt utseende, klädsel. De sistnämnda som berör yttre attribut hoppas jag att du enkelt kan sålla bort men det andra är utvecklande och något du kan växa av om du jobbar med det. Det kan också vara så att du inte hör något alls och då får du fundera på om det är så att någon håller tillbaka på vad de verkligen tycker, kanske av rädsla för repressalier. Om så är fallet, hur kommer det sig, finns det fog för dem att ha den rädslan? Ibland kommer du också att få höra bra utvecklande saker från människor som har ditt bästa för ögonen. När du frågar den här frågan: Välj rätt målgrupp: Se till att fråga personer du kan lita på att ge dig en genuin feedback… och vars åsikt du respekterar. Se ut som du vill höra svaret: Håll ditt kroppsspråk öppet. Lyssna uppmärksamt och ställ frågor för att upptäcka mer information.
Fråga: Vad kan och ska åtgärdas?
På samma tema som den första frågan handlar den här om förbättring. Men den här gången handlar det inte nödvändigtvis om dig – det handlar om hur teamet fungerar eller om hur arbetet utförs. Återigen kan detta vara skrämmande, eftersom ledare kan se teamet som en återspegling av sig själva. Om teamet uppfattas som ”odugligt”, kan de känna att det är deras fel. Naturligtvis orsakas inte alla teamutmaningar av ledare, men ett team som inte fungerar där har du som ledare ett ansvar. Att be ditt team om deras input om vad som kan utvecklas kan generera engagemang och hjälpa dem att känna sig värdefulla och att de bidrar till utveckling. Det vill säga så länge du kan ta till dig förslagen och faktiskt implementera några av dem! Att be om input och sedan ignorera det utan förklaring är inte förtroendebyggande.
Trygga ledare kan med fördel fråga: Vilket stöd behöver du?
Ställer du denna fråga behöver du också ta ansvar för svaret du får. Är det så att en medarbetare önskar mer eller annat typ av stöd så behöver du hörsamma detta och agera utifrån det. En ledare som ställer detta behöver också känna att den själv har koll på sin arbetsbelastning och att den är ok. Beroende på svar så kan det vara så att du som ledare behöver ha tid att avsätta kortsiktigt och resurser att sätta in långsiktigt. Många ledare verkar också att tro att ”inga nyheter är goda nyheter”, vilket gör många ledare reaktiva istället för proaktiva vilket denna fråga är. Tyvärr finns många som inte säger till själv, så det är alltid bra att som ledare tar tempen med denna fråga. Även om de inte behöver något från dig är det bra att du frågade och det kommer med all säkerhet att uppskattas att du gjorde. Svarar de att de behöver stöttning/hjälp så vet du det och kan då börja jobba för att ge dem det.
Kanske kan du se nytta i denna som du gratis laddar ner från hemsidan: Checklista Ledarskap & teamresultat
Fråga: Vad kan vi lära oss av detta?
Detta är en annan utmärkt fråga som omtänksamma ledare kan ställa. Exempelvis om ni inte kommit upp i önskat resultat inom teamet. Frågan öppnar upp för att det är okej att misslyckas ibland och att det finns en möjlighet till lärande och utveckling. Styr bort från skuld och leta syndabock utan öppna upp för dialog om utveckling så att det inte behöver hända igen. Det är viktigt för ledare att skapa en miljö där människor är bekväma med att ta (rimliga) risker och prova nya saker. Det är ofta det sätt som människor lär sig bäst när de vågar gå utan för sin komfortzon.
Fråga: Hur ser du din utveckling inom de kommande åren?
Precis som föräldrar så kommer dagen då barnen lämnar boet och behöver utvecklas på egenhand. Samma gäller ledare att svaret på frågan kan innebära att våga släppa en person fri och inte hålla kvar den bara för att du vill ha kvar personen. En stor del i att vara ledare är att möjliggöra för utveckling av personer under dem. Gör medarbetarna en tjänst genom att fråga dem vart de ser sig själv göra de kommande åren. Vissa säger samma sak som nu medan vissa kanske har planer för mer utveckling. Gör ditt bästa för att hjälpa dem med den utveckling. Dessa ledare är de som oftast lämnar stora fotavtryck som ledare man alltid kommer att komma ihåg.
Läs mer: https://way2grow.se/har-du-omotiverade-teammedlemmar-stall-dessa-5-fragor/
Fråga: Vad är ditt förslag på lösning
Det här är ett bra exempel på en fråga, för ledare som vill ha ett coachande förhållningssätt och där man istället för att ge svaret som bygger på egna erfarenheter och tyckande så möjliggör man för medarbetaren eller teamet att fundera på hur de skulle göra. Inte bara att de själv får tänka ut lösning så får de också ett mycket bra verktyg att kunna ta egna beslut. I början kan det ta längre tid genom att ställa denna typ av fråga, helst om man har ett team som tidigare själv inte fått fatta egna beslut men vill du ha ett ledarskap där du inte behöver detaljstyra och där du ger tillit till medarbetaren/medarbetarna så är detta helt rätt väg att gå. Det kan initialt kännas enklare att bara ge svaret men då kommer du får fortsätta att göra det, vilket inte ger dig mer tid att faktiskt leda och utveckla verksamheten.
Det här är några få förslag på frågor som du som ledare kan ställa om du själv vill utvecklas och om du också vill utveckla dina medarbetare. Om du inte ställer dessa idag så börja att göra det om du är trygg i ditt ledarskap vill säga.
Vilka andra bra frågor vill du tipsa om som du själv ställer som du märker har utvecklat dig i ditt ledarskap – och eller ditt team? Lämna gärna en kommentar nedan!
Gillar du ledarskap och grupputveckling så kanske dessa också kan vara intressant att läsa:
https://way2grow.se/5-bra-satt-att-visa-ditt-team-att-du-finns-dar-for-dem-i-med-och-motvind/
https://way2grow.se/3-kraftfulla-atgarder-for-att-losa-arbetsplatsrelaterade-problem/
Hur du som ledare kan utveckla ledarskapet och ditt team med hjälp av Johari Fönster
Kolla in denna korta film från vår Youtubekanal: Här
Way2Grow arbetar tillsammans med er för ett ännu bättre resultat. Vi erbjuder bland annat Ledarskapscoaching, grupputveckling, workshops och chefsnätverk. En trygg och självsäker ledare med självkännedom är mycket mer benägen att känna sig bekväma i sitt ledarskap.Vill Ni veta mer så tveka inte att läsa under tjänster eller kontakta oss direkt
Senaste kommentarer