(+46) 070 200 04 44 marie@way2grow.se

Hösten är på ingång och det kommer med all säkerhet ske mycket på arbetsmarknaden framöver som det alltid gör efter sommaren och inte minst nu i dessa tider.
Det kommer med all säkerhet finnas en hel del att göra för dig som ledare.

Efter sommaren brukar det kunna hända en del i personalgrupperna och inom organisationen.

Vad ni gör som ledare, från HR avdelning (proaktivitet ex = program för utveckling/utbildning) samt hur detta prioriteras av ledningsgruppen kan verkligen påverka om ni kan behålla stjärnorna, talangerna och de som vill utvecklas hos er idag eller om ni är reaktiva?  Frågan är, är ni ens medveten om hur ni hanterar detta idag?
Hur ser det faktiskt ut hos er och då inte bara vad ni tror eller hoppas?

Vad kan få personal inkluderat ledare att lämna:

1. Ingen bra Chef/ledning. Den drivna individen kommer förr eller senare att dra! Om personen mot förmodan inte drar så lovar jag att drivet i alla fall drog! Se till att ha bra utvecklande program även för era ledare. Att vara ledare innebär inte att man är fullärd. Har ni erfarenhet av vad det kan ge att koppla in en coach till organisationer? Om inte och ni är intresserad av att veta vad den supporten kan ge så är jag bara ett knapptryck bort.

2. Ingen utvecklingspotential. De flesta fattar att alla inte kan bli chefer men påtalar man flertalet gånger att man vill utvecklas ta annan roll och inte får det så kommer flera att lämna eller ännu värre bli kvar och inte längre vara motiverad. Återigen Interna utvecklingsprogram.

3. Ny spelplan. Låt oss vara ärliga. Vissa branscher har drabbats väldigt hårt under pandemin vilket inneburit att alla inte kommer att stanna kvar (av de få som fortsatt är kvar vill säga) för den tryggheten de kände tidigare finns inte kvar.

4. Lever inte sina värderingar. Företag som exempelvis säger att ”vår personal är vår bästa tillgång” och sedan visar det motsatta. Den som stannar kvar är den som inte ser sig ha något val eller sakta men säkert har brutits ned och hjälper till att bortförklara detta med att säga att ”så är det alltid” eller ”så har det alltid varit”. Det sistnämnda betyder ju att man mer eller mindre gett upp och dessa vet vi ju alla inte har det största engagemanget.

5. Underbetalda. Oboy, så fort den anställda listat ut detta så påverkar det engagemanget. Troligen har de ett större engagemang och hitta en ny arbetsgivare som betalar mer helst om det dessutom innefattar avsaknad av ytterligare någon av punkterna ovan.

Sist men inte minst en bubblare som kanske kommer in på ovanstående lista nu i dessa tider.
Företaget insisterar på att du ska återgå 100% till kontoret när mycket ändå fungerat bra som det är för den anställde med att jobba hemma. Har ledningsgruppen varit proaktiv i denna fråga och ens diskuterat den?

Vad har ni för plan för att behålla engagerad och kompetent personal?

Man kan undra varför jag skriver detta som mest jobbar med ledarskaps och grupputveckling ute på företag. För att det är för få företag som är proaktiva med att jobba med dessa delar och jag har just nu 3 ledare som denna vecka kontaktat mig för coaching för att de redan bestämt sig att de inte vill vara kvar där de är!

Vad kostar det att vara lite proaktiv i förhållande till att rekrytera en ny ledare som ni inte vet hur denne kommer att fungera hos er? Om det blir en felrekrytering hur mycket mer pengar behöver ni då läggas upp? Sedan rent personligen så är det betydligt mycket mer glädje i att bidra hos proaktiva arbetsgivare än att möta ledare där det gått för långt och som bara vill bort. Jag hjälper dem gärna men tycker bara att det är så tråkigt att det fick gå så långt. Visst alla relationer varar inte och ska inte vara livet ut men det gäller att man som arbetsgivare ändå har ett intresse för relationer och att möjliggöra för långvariga sådana.

De flesta stora drakar där ute har bra koll på detta och har bra support ”inhouse” eller med externa partners med utvecklingsprogram etc.  Dock finns det flera stora, medelstora och mindre företag där behöver detta jobbas med om det inte ska resultera i en dyrare utgift än beräknat.

Jag är ägare och grundare av företaget Way2Grow och vi jobbar hårt för att hjälpa organisationer och företag bli drömarbetsgivare genom att proaktivt i samarbete med er jobba med ledarskapsutveckling och grupputveckling. Då vi är en mindre organisation är vi snabbfotade och in-lyssnande hur vi på bästa att kan supporta just er.

Vill du veta mer så är jag här för frågor och funderingar.

Med vänlig hälsning
Marie Wetterstrand
070-2000444
marie@way2grow.se

#karriärcoach #karriärcoaching #ledarskapsutveckling #medarbetarskap

Share This