(+46) 070 200 04 44 marie@way2grow.se

Att ha bra vanor som ledare gör att du inte bara själv kan hantera din arbetsdag bättre utan också att du kan vara en effektivare ledare för dina medarbetare. Dessa vanor gör det möjligt för ledare att skapa ett konsekvent beteendemönster som hjälper medarbetarna att se ledaren som mer tillitsfull och pålitlig.

Visst går det att skapa bra vanor, även om det kan ta tid

Denna tillförlitlighet och pålitlighet bidrar till att bygga förtroende. Medarbetarna vet vad de kommer att få när de arbetar med dig, och de kan förvänta sig att du ställer upp för dem konsekvent. Men som vi vet, är det inte lätt att skapa eller ändra vanor. Mycket börjar med att skapa rutiner av upprepade medvetna val som blir en vana.

Enligt en studie från 2009 publicerad i European Journal of Social Psychology tar det 18 till 254 dagar för en person att bilda sig en ny vana. Studien drog också slutsatsen att det i genomsnitt tar 66 dagar för ett nytt beteende att bli automatiskt. Det är inte helt lätt att skapa nya vanor och rutiner. Oftast går vi ut bra men ofta händer det något som gör att vi missar/glömmer att göra det under några dagar och att det då inte har hunnit bli en vana. En vana skapas när beteendet kommer naturligt och har upprepats under en lång period, utan att du nödvändigtvis behöver tvinga dig själv att göra det varje gång.

3 viktiga ingredienser för att skapa bra effektiva ledarskapsvanor

I den här bloggen kommer du bli presenterad 3 viktiga ingredienser som jag tror är avgörande för att skapa ledarskapsvanor som håller. Detta är baserat på min egen erfarenhet och från att arbeta med mina coach-kunder kring att skapa bra rutiner.

Ladda ner din kostnadsfria checklista: Ledarskap och teamresultat

Vilka typer av ledarskapsvanor pratar vi om?

Det finns massor av ledarskapsvanor som du kan införa.
Några vanliga exempel på användbara ledarskapsvanor är:

Kontinuerligt efterfråga feedback: Det är när du får feedback på ditt ledarskap, hur du kommunicerar etcetera som du får en fingervisning utifrån hur du upplevs kontra hur du tror att det upplevs. Där kan du få information som stärker det som redan är bra och en tankeställare på vad det kan finnas att vilja göra annorlunda kring för att få annat resultat. Många ledare kör på autopilot och glömmer eller väljer att inte fråga sin omgivning. En vana av att ge och efterfråga feedback kan hjälpa dig att kontinuerligt lyssna och kommunicera med medarbetarna. Göra bra och rätt prioriteringar: Utan prioriteringar är det svårt att förhandla om din tid, eller veta när du har varit produktiv. Prioriteringar hjälper dig att fokusera på det som är det viktiga och det som ger resultat.
Coachande förhållningssätt: Denna positiva ledarskapsvana kan hjälpa ditt team att växa och bli mer proaktivt och självsäkert. Det hjälper dig att i förlängningen frigöra tid till ledarskapet för att du har ett moget team som kan ta egna beslut.
Delegering: Om du kan göra delegering till en av dina ledarskapsvanor kan du konsekvent stärka ditt team och hjälpa till att samtidigt hantera din egen arbetsbelastning. Tycker dessutom att det är en skyldighet som ledare att delegera bra så att medarbetarna får växa och utvecklas.
Möjliggöra för autonomi: Att bli detaljstyrd är hämmande för alla och du behöver sätta tydliga spelregler och lära dig att ha tillit till dina team och medarbetare.

Det finns givetvis fler exempel på bra ledarskapsvanor och har bara listat några här ovan som är effektfulla och effektiva.

Ledarskapsvanor handlar också om att skapa trygghet i ledarskapet även det egna ledarskapet för att på bästa sätt kunna förstå och situationsanpassa utifrån situation. Så en vana i detta fall är också att bli trygg i att vara ledare.

strava mot ljuset

 3 viktiga ingredienser är för att skapa positiva ledarskapsvanor

Jag har sett att dessa 3 viktiga ingredienser är nyckeln till att framgångsrikt skapa den långsiktiga motivationen att möjliggöra för sig själv att skapa önskade vanor.

Ingrediens 1: En anledning till att vilja förändra

De flesta ledare har bra avsikter. De vill bli bättre ledare, hantera sin tid mer effektivt, kommunicera tydligare och finnas där för sitt team. Intentionerna behöver det absolut inte vara några fel på men problemet är att det är lätt att säga att man vill göra något. Det är mycket svårare att utföra det konsekvent över tid då det dyker upp annat som pockar på uppmärksamheten. Det är därför du behöver vara övertygad i din anledning till att vilja förändras. En tydlig riktning som håller dig fokuserad och på rätt spår. Du har säkert hört om du inte upplevt det själv de där livsavgörande händelsen som fått människor att vilja förändras. Hjärtinfarkten som fått personer att inse att de behöver ta bättre hand om sig själv. Eller den allvarliga olyckan de överlevde eller såg som fått människor att vilja leva livet fullt ut.

Jag säger inte att vi behöver dessa katastrofala händelser för att göra en förändring, men vi behöver ”något”. Nedan är några bra frågor att ställa dig själv för att finna anledningen till att vilja ändra dina vanor

Förslag på frågor att ställa dig själv

”Vilka är konsekvenserna av att fortsätta göra som jag gör idag?” (långsiktigt och kortsiktigt) ”Vad får jag ut av att inte gör en förändring?” (Svaret kan vara något i stil med ”Jag kan undvika att ha ett svårt samtal med min chef”) Följdfråga: ”Tjänar/gagnar jag på att inte göra det, eller håller det mig tillbaka? ”
”Om jag inte gör något, kommer jag att ångra mig senare?
”Är denna vana något som hjälper mig att komma närmare mina framtida mål?”
”Kommer denna vana att hjälpa mig att vara den ledare/person jag vill vara?”

 Du fattar nog galoppen. Man behöver gräva djupt ibland för att ta reda på varför detta verkligen betyder något för en. Och om svaret då skulle vara att det egentligen inte spelar så stor roll, då kommer du att finna det mycket svårt att skapa en förändrad ledarskapsvana.

Läs också: frågor att ställa dig om du är trygg i ditt ledarskap

Ingrediens 2: En strategi för genomförande

En viktig ingrediens som möjliggör för utvecklingen är strategin och planen för genomförandet. För att göra en meningsfull förändring och skapa en positiv ledarskapsvana måste du veta vilken konsekvent strategi eller handling du vill införa och sedan börja skapa en ny rutin som så småningom kan bli den nya vanan.

Om du till exempel vill förbättra din förmåga att fokusera kan du med fördel schemalägga tid för dig själv kontinuerligt för att faktiskt ta tag i och arbeta med viktiga uppgifter.

En annan bra strategi är att ”batcha” ihop liknande arbetsuppgifter och göra alla dessa samtidigt, som att du faktiskt välja att svara på inkommande e-postmeddelanden några fåtal gånger / dag så att du inte avbryter dig själv, för att du vill se vilken som skickat dig vad, – i tid och otid.
Stäng av aviseringarna för nya inkommande meddelanden.

Vilken ledarskapsvana du än försöker skapa, måste du veta vilka åtgärder du ska vidta för att få det resultat du behöver. Annars är det som att sätta ett mål men sedan inte arbeta för att nå det. Det är lika med meningslöst och kommer inte ge dig det resultat du önskar.

Hur tar du reda på vilken strategi eller åtgärd du ska tillämpa?

Du skulle kunna:

  1. Läs ett gäng av våra bloggartiklar som du finner intressant.
  2. Anmäla dig till vårt inspirations brev för ledare, där får du bra tips. Anmäl dig här
  3. Prata med de som du ser som framgångsrika inom det område du vill utvecklas inom.
  4. Arbeta med en coach eller mentor för att utvecklas.
  5. Gå utbildningar inom det område du är intresserad av att utvecklas inom.
  6. Använd sökmotorer på nätet för att hitta fakta inom de områden du är intresserad av.

 

Utan en plan och strategi för utvecklingen så har du inget att skapa en ledarskapsvana med!

Ingrediens 3: Rätt stöttning

För att kunna skapa bra rutiner inom ditt ledarskap, ja då är stöttning en avgörande ingrediens för att säkerställa att du håller kursen. Ledare arbetar ofta i komplexa miljöer och behöver förhålla sig till flera olika intressenter. Ledarskapsvanor kan vara svåra att ändra om du befinner dig i en miljö där du ständigt behöver kämpa för förändring på egen hand. Ett bra exempel som du säkert kan känna igen dig i är inom ämnet effektiv tidshantering. Om du försöker anta nya strategier för att hantera din tid, hjälper det att ha en stödjande chef som ser dina ansträngningar utan att de försöker ingripa direkt de tycker att något ska ske på ett annat sätt. Att som ledare försöka göra en förändring på egen hand kan vara en mycket svår uppgift att utföra och det är alltid enklare med en förstående, stöttande, utmanande och peppande supportör tillgänglig. Exempelvis en coach med egen ledarerfarenhet!

Typer av stöd du kan behöva för att kunna ändra dina ledarskapsvanor

Det finns flera olika typer av stöd och en av de allra viktigaste är de som finns där för att supporta och stötta dig som nämndes alldeles ovan. Omge dig med rätt människor

 Support unsplash

De som vet vad du försöker uppnå och som vill hjälpa dig att möjliggöra nödvändig utveckling för att komma dit. Dessa är också de som håller dig ansvarig, så det är viktigt att du ser skillnaden på de som bara säger ja och de som faktiskt hjälper dig utvecklas. De är också dessa som kan hjälpa dig att bygga nya rutiner och följa upp på dem när du själv börjar att vackla. Ett vanligt problem som jag ser och jag själv upplevt är när ledare fått gå en utbildning och sedan återvänder till sin arbetsplats med nya idéer, verktyg och det då inte finns någon där som hjälper till att komma igång, så faller den där kunskapen ganska platt. Det är en sak att lära sig och det är en helt annan sak att implementera det och skapa nya sätt att arbeta.

Användbara verktyg du kan använda dig av

Finns flertalet och några som är riktigt bra är:
För planering rekommenderar jag verkligen Eisenhower Matrisen som du gratis kan tanka ner under namnet planeringsverktyget – Eisenhower Matrisen. Den hjälper dig med att se vad du ska göra, i vilket ordning du lägger det samt vad du faktiskt själv inte ska göra. Kan också rekommendera att titta närmare på Pareto principen
Som ett verktyg att se verkan och orsak för bättre prioritering.

Spana även in denna film från vår Youtube kanal om tips för dig som ledare

Ett annat bra verktyg jag vill nämna här är också Pomodoro tekniken som hjälper dig att fokusera på rätt sak. Den hittar du under Way2Grow Verktygslåda. Många skulle nog erkänna att när de väl sitter där och ska fokusera så kommer det garanterat ändå ha det som poppar upp i hjärnan på vad som behöver göra.  Då kan du med fördel använda dig av den här parkera listan. Antingen så kan du ladda ner den från vår sida eller så tar du bara ett enkelt tomt papper och döper den till parkera listan. Det som gör detta så bra är att du på kortare tid kan gå tillbaka till ditt fokusområde genom att du snabbt skriver ner vad du behöver komma ihåg. Då kan hjärnan mycket enklare släppa det och du kommer snabbare tillbaka till ditt fokus. Det finns ju NU ändå nedskrivet.

Vilka egna ledarskapsrutiner kommer du att införa?

Du har förmodligen redan ett gäng ledarskapsvanor som är bra? Jag slår dock vad om att det finns några aspekter av ditt ledarskap som du skulle vilja förbättra och utveckla ytterligare. Att skapa nya ledarskapsvanor kan vara ett bra sätt att hjälpa dig att göra det konsekvent. Var noga med att komma ihåg de tre viktiga ingredienserna när du försöker implementera kommande rutiner som kommer utveckla dig och ditt ledarskap.

Fundera på vilka rutiner tror du skulle vara fördelaktiga för att förbättra din inverkan som ledare?

Skriv gärna en kommentar nedan om vad du tar med dig av detta blogginlägg!