(+46) 070 200 04 44 marie@way2grow.se

Vi behöver fler fantastiska ledare,nu! Vi har gått igenom en pandemi och nu är det både krig i vår närhet och inflation som påverkar både organisationen som den enskilda medarbetaren. De ledare som nu kliver fram och fortsätter att investera i sin tillväxt, kommer att få stor utväxling på det utvecklade ledarskapet. Ta den här tiden att investera i dig själv. Tiden kommer att gå oavsett och antingen så vill du att ditt ledarskap ska hänga med eller är det så att om du blundar så tror du att allt stannar kvar som det alltid har varit. Har du ännu inte modet för just ledarskapscoaching, läs den där boken, gå den där online utbildningen, gör något.

En av de största ledarskapscoacherna är Marshall Goldsmith som bor och verkar i USA där ledare och företagsledare i mycket större utsträckning använder sig av ledarskapscoaching. Tyvärr så tar han mig veteligen inte emot så många nya kunder numera men ska ge dig ett tips på en bäst säljare som han skrivit som heter: ”What Got You Here, Won’t Get You There”.  Han hjälper nu andra coacher som också jobbar inom ledarskap och mitt medtag från honom och att jag själv varit ledare och nu mera ledarskapscoach är:

Ledarskaspcoaching ger dig självkännedom som kan vara helt avgörande

Även om undersökningar i USA visar att många ledare tycker högre om sig själv än medarbetarna som arbetar med dem så tror jag inte att det är lika vanligt förekommande här men, du kanske tycker att du är en bra ledare eller åtminstone en ganska bra sådan, men inget av detta spelar någon roll om dina medarbetare inte ser det så. Genom en 360 undersökning kan vi göra en kartläggning genom att ledaren intervjuas tillsammans med intressenter i ledarens sfär så som exempelvis medarbetare, ledarens chef, styrelse, leverantörer eller andra. Beroende på position så kan det vara olika personer som bör vara med. Dessa får sedan samma frågor och man kan ganska snabbt se likheter och eventuella avvikelser från vad vi tror och vad andra tycker. Har även i dessa undersökningar varit med om det motsatta att ledaren inte tyckte denne var bra medan de andra intressenterna var mycket nöjda med ledarskapet. Du har alltid stor nytta av att du har en god självkännedom. Inte minst för att ha fokus på rätt saker.

Läs också:  Utvidga din komfortzon

Fokusera på en beteendeförändring åt gången

Jag uppmanas ofta att arbeta med ledare vars beteenden inte hjälper dem – och eller deras medarbetare framåt.  Jag är glad att få hjälpa men för mig är det viktigt att också tydliggöra och se att ledaren är öppen för att vilja utvecklas. Det innebär att vilja göra synbara förändringar inom minst ett område. Det är en helt annan sak att faktiskt göra än att säga att man vill göra. För mig handlar det om resultatet och så ofta också för beställaren om det inte är ledaren själv. När allt kommer omkring, vad är poängen med att göra något, om vi inte kan se mätbara resultat? Jag börjar med att be om input från ledarens chef, kamrater och teammedlemmar för att lära mig mer om en persons styrkor och beteenden som håller dem tillbaka. Denna informationsinsamling är det jag tidigare skrev som en 360 undersökning eller kartläggning som jag också kallar det. Därefter när jag visat resultatet diskuterar ledaren och jag vilket område vi ska fokusera på. Detta tillvägagångssätt gör att vi har ett gemensamt mål och kan fokusera på att skapa resultat inom det området. Om vi kommer dit snabbare än väntat kan vi bestämma oss för att arbeta med ytterligare ett beteende.

frontseat

Du kan inte förändra det som varit, men du kan förändra och utvecklas för framtiden

Det positiva med att ha ett tydligt nuläge är att vi också betydligt enklare kan ha mer fokus på hur vi vill att det ska vara. Mindre fokus i backspegeln och mer fokus framåt, vilket om du tänker på det är mycket vettigare eftersom vi inte kan förändra det förflutna. Fokus ligger på vad ledare kan göra bättre/utvecklas inom för framtiden. Inte att lägga skam och skuld på hur det eventuellt har varit. För att detta ska ske måste intressenterna gå med på att släppa taget om det förflutna, vilket också är något vi diskuterar med dem och skapar ett samförstånd inom. De är mer benägna att göra det när de själva ser att ledaren vill utvecklas och att de varit en del i den utvecklingen. Detta kräver mod av ledaren att vilja och våga utvecklas därav rubriken till detta blogginlägg. Alla har nämligen inte modet.

Du kanske också är intresserad av: 6 frågor om du är trygg i ditt ledarskap

Visst kan alla ändra beteenden, men utmaningen ligger i att upprätthålla dessa förändringar

Tänk på alla de människor du känner, som har ändrat sina matvanor, gått ner i vikt och nu väger mer än när de började. Detta beror på att det tar mer än några månader att utveckla en ny vana. Det här med 21 dagar som det sägs att det tar skulle jag säga om det är så att du då också har haft motgångar som du lyckats övervinna. Det vanligaste är att vi jobbar tillsammans i 6-12 månader 1-3 timmar i månaden.

Du kanske tänker: ”Jag har inte tid att göra detta nu!” Min fråga är; -Om du är en ledare som inte når din fulla potential, kommer du då att ha tid senare?. Mitt svar är NEJ, då har du bara en annan ursäkt. Om du väntar så kommer det troligen också då att ta betydligt längre tid för att du grundat och kommit längre ner på spiralen. Många kommer till mig då det nästan är för sent istället för att proaktivt jobba med sig själv och sin utveckling.

Många ledare i Sverige verkar också se det som en svaghet att be arbetsgivaren om att få ta del av coaching som en del i den egna utvecklingen. Finns många organisationen som troligen visar uppskattning till att du vill utvecklas för utvecklas du så kan du också utveckla andra och organisationen som sådan.

Bild 4 good management 20230727

Vill dock vara tydlig med att ledarskapscoaching inte är för alla.

Det är för personer som är:
-Modiga
-Klarar av att inte bara ha JA-sägare runt sig
-Engagerad i förändring
-Villig att vara sårbar
-Vill ha mätbara resultat
-Är villiga att investera den tid och ansträngning som krävs för att förändringen ska få fäste

Du som hör av dig är troligen framgångsrik redan nu men du har en önskan om att bli ännu bättre. För dig så kan du om du så önskar få ett samtal för att känna på om jag är rätt för dig. Jag erbjuder också nu under en begränsad tid 1 extra månad gratis som ingår i den deal vi gör. 6 alternativt 12 månader, det som blir bäst för dig och din organisation.

kontakta mig på Marie@way2grow.se så hittar vi en tid för samtalet eller när vi ska köra igång samarbetet. Extra månaden är under en begränsad tid fram till 30 Oktober 2023 och gäller om vi skrivit kontrakt innan dess. Vi behöver dock inte ha påbörjat samarbetet.
Nämn gärna detta blogginlägget för att jag ska veta att du ska få en månad extra.