(+46) 070 200 04 44 marie@way2grow.se

Vad gör vissa personer framgångsrika?
Nu när ett nytt år påbörjats så är det säkert flera med mig som gett sig eller kommer ge sig tid för lite reflektion över året som varit och samtidigt göra plats för nytt. Så som nya mål som du vill uppnå och nya rutiner du kanske vill få in i ditt liv eller något du kanske vill göra mer av helt enkelt. För många har 2023 varit ett utmanande år även privat och inte bara allt som hänt och fortsatt händer runt omkring oss och runt om i världen. Vi kommer att möta motgångar men vi kan också ge oss tid för att stärka våra tankar och vårt ”mindset” för att bättre kunna utvecklas och skapa det vi vill ha omkring oss. Med önskad förändring så kommer också det att vi behöver göra annorlunda mot hur vi tidigare gjort något. Vill vi ha ett annat resultat än det vi har idag behöver vi göra annorlunda mot det vi gör idag.

I det här blogginlägget kommer jag att dela med mig av 9 sätt att omfamna det nya året och förhoppningsvis kunna inspirera dig till nya tankar, idéer samt inte minst styrka och mod att bryta ny väg.

Så får du detta år till att bli framgångsrikt, följ dessa 9 effektiva strategierna

Du behöver egentligen inte ett helt nytt år och inte heller en ny dag för att börja eller börja om. Det du behöver är att växla upp och ta ett eget ansvar och bygga ditt eget mindset. Here we go:

 1. Släpp det förflutna

  Innan vi börjar ett nytt kapitel i livet måste vi många gånger lämna gamla tillvägagångssätt bakom oss. Att ha fokus framåt och inte på det som varit. För allt är föränderligt och det som varit kommer troligen inte vara i all framtid. Du kan helt enkelt inte ge dig ut på en ny början om du har fastnat i hur det varit. Vi behöver alla aktivt jobba med och stärka oss själva mentalt för att kunna ta nya steg och nya vägar. Oavsett om vi haft några bra eller dåliga år bakom oss så behöver vi kunna släppa det förgångna för att kunna bygga för framtiden och samtidigt kunna hantera detta i nuet. Om du vill bygga en ljus framtid för dig själv, är allt du kan ta från ditt förflutna livslektionerna av vad som fungerat och vad som inte fungerat men fortsätt inte med att ta med dig det förflutna in i din framtid, i alla fall inte om du vill ha en förbättring.

Ballonger ankush minda unsplash

 1. Se förändring som en möjlighet

  Det är normalt att uppleva en rädsla för förändring men det är viktigt att tänka på att en förändring många gånger kan ha positiva effekter. Allt utifrån hur vi hanterar det. Jag kommer ihåg att jag såg en dokumentär i två delar på TV:n om att Ericsson la ner en av sina fabriker i Sverige och i första delen frågade man alla hur det kändes att de skulle bli av med jobbet. 99,9% sa att det var det värsta som kunde hända både för dem, kollegorna och för staden där fabriken låg. Ett år senare följde de upp med samma personer vad som hänt och vad de tyckte nu. Nästan lika många sa att det blivit jättebra. De flesta hade nya jobb, vissa hade börjat studera eller flyttat till en annan ort där de nu hade jobb. De var några enstaka som fastnat i det gamla och som fortsatt ältade på om hur det varit och all deras fokus var där i stället för att se vad de kunde göra med den nya situationen. Det här med att vissa säger att det var bättre förr stämmer sällan utan man förskönar ofta en bild av det förflutna om man till nuläget inte fått önskad förändring.

 

 1. Sätt nya mål

Citat från Alice i underlandet:

– “Vill du vara snäll och tala om för mig vilken väg jag ska ta härifrån?”
– “Det beror på vart du vill komma” svarade katten.
– “Det spelar inte så stor roll…”, sa Alice.
– “Då spelar det heller ingen roll vilken väg du tar”, sa katten.

Mål gör det enklare för dig att ha en riktning. Mål kan ändras och så kan riktning men har man inga mål så finner man sig plötsligt i att jobba för någon annans mål. Att sätta mål ger inte bara en riktning utan med mål så kommer också arbetet med att skapa en plan för att uppnå det där målet. Ju tydligare mål och inarbetad plan desto enklare är det att börja ta stegen för då vet du vad du ska göra härnäst. Att veta vad du vill är ett viktigt steg för att möjliggöra att du får det. Gör en lista över de mål du hoppas uppnå och sätt en tidslinje och gör det mätbart. Ett för varje mål. Bryt ner målen i delmål tills att du har en handlingsplan. Följ sedan upp regelbundet.
Vad det kan vara för mål?!
– Du kan inkludera mål angående vad du vill jobba med, utvecklas inom. Det kan också handla om din ekonomi, din hälsa eller andra saker som hjälper till att se till att du är lycklig både under resan och vid destinationen för det specifika målet.

Läs också. Gör detta för att nå dina mål

Glada manniskor unsplash

 1. Omge dig med rätt människor

Du har säkert hört uttrycket att du är ett genomsnitt av de 5 närmaste personerna du umgås med. Det kan nog ligga en del sanning i det då det är viktigare än vi kan tro om vi har support och stöttning i vår väg att utvecklas och nå de mål vi strävar efter att uppnå. Du behöver ha människor som kan inspirera dig, som tror på dig och som också vågar och vill säga till dig om du är på väg åt fel håll för tro mig. Vi är våra egna största fiender många gånger oavsett om vi blivit influerad av fel personer eller inte så kommer vi att komma med ett gäng ursäkter till varför det inte kommer gå.
Vi kan inte välja familj och släkt fullt ut men vi kan själva bestämma hur mycket de ska få påverka och styra i våra liv. Jag kommer ju själv från ett mindre samhälle där alla känner alla och där syns det så tydligt vilka som lägger energi på att prata om andra och vilka som lägger energi på att lyfta andra. Ditt fokus bör vara att göra dig själv bättre och då kommer du också att attrahera de med rätt kvalitet i ditt liv.

 1. Bygg nya vanor

Att skapa goda vanor och eliminera dåliga vanor är ett bra sätt att möjliggöra för den egna utvecklingen. Men oboy, här har du en utmaning men det är utmaningar som får oss att växa, eller hur?!
Det handlar om att repetera och repetera det du vill göra mer av. Om och om igen. Samt inte göra av det du inte vill fortsätta med.  För att ge ett exempel: Om du haft en dålig relation med någon som inte var bra för dig så kan du sätta dig ner och skriva ner vilka värderingar som är viktig för dig samt vad du skulle uppskatta hos den du vill ha relation med. Detta blir din vägvisare. Du kan som ovana nämligen ha att du bortser från en eller flera av de viktiga punkterna för att du är kär. Du behöver se nyktert på situationen och är detta en person du vill dela ditt liv med? I stunder av osäkerhet måste du bygga upp en vana att säga nej till något som inte känns rätt för att förhindra att historien upprepas. Du kommer att lära dig att avvisa de människor som visar upp röda flaggor. Det kan då också vara bra att ha den där personen i din närhet (punkt nr 4 här ovan) som kan se saker i annat ljus och som vet din historik när du kanske inte kan se det.  Skapa bra vanor för dig som tar dig närmare dina mål.

Läs också: Utvidga din komfortzon

 1. Säg JA till nya möjligheter

En viktig del i att möjliggöra för en utveckling förbättring i ditt liv är att våga säga ja till sådant som kanske skrämmer dig lite. Om du till exempel inser att det inte kommer bli någon mer utveckling för dig där du jobbar idag så börja se dig om efter annat. I alla fall om det är så att det inte tar dig till dit du vill komma. Har du frågat internt och det inte blivit någon förändring så behöver du byta bana och företag. För att veta försöka att se att du hamnar mer rätt så googla på recensioner från anställda om företaget och vid en eventuellt intervju kolla av företagskulturen. Tänk på att bästa tillfället att göra detta är innan din nuvarande arbetsplats sugit all energi ifrån dig. Börja i tid, se dig om och sondera terrängen helt enkelt. Du behöver inte tacka ja till det första bästa, nya möjligheter finns överallt. Allt behöver inte ha med din karriär och göra utan det kan exempelvis vara att du kanske tittar på möjligheter att resa mer, träffa någon ny, skaffa en ny vänner, förbättra din hemsituation, lära dig en ny färdighet eller starta ett företag. Utforska att hitta mer JA på vägen.

 1. Stanna upp och ta en paus

I många fall kan en ny början stärkas genom du stannar upp, Blir kar över dina mål, din riktning och stärker dig själv via de andra punkterna innan du börjar resan mot önskat mål. Det är viktigt att veta när det förflutna inte är över ännu eller när vi fortfarande inte är helt läkta från tidigare svårigheter. Det kommer inte vara den första pausen du tagit i livet och det kommer troligen inte heller att vara den sista. Förbered dig och tanka upp lite mer energi. Varför inte samtidigt koppla ur dig från sociala medier under denna tid för att verkligen få tillfälle att titta inåt mer än vad alla andra håller på med. Att ta en paus för att omvärdera din strategi och förbättra dig själv kan hjälpa dig på vägen framåt.

ta en paus

 1. Hitta en coach som kan hjälpa dig på vägen

När du påbörjar din resa kan ett partnerskap med en coach hjälpa dig att börja om på rätt spår. Denna person kan hjälpa dig att få en tydligare bild av ditt nuläge och ditt önskade läge samt hålla dig ansvarig under resan. Anlita den coach som du tror kan utmana dig bäst och få dig att utvecklas för det är ju det du vill, eller hur?!
Vill du bara att det nya ska hända utan att du ska behöva lägga ner jobbet så är jag ledsen att säga att du inte kommer uppnå det önskade läget. Samma om du tror att bara andra ändras sig så blir allt bra. Allt börjar med dig! Att ha någon som ställer rätt frågor, som får dig att reflektera och ger dig verktygen för att du sedan ska kunna gå ut och gör det som krävs, det är nyckeln. De flesta människor kommer att kunna göra dig att du känner dig motiverad, men så fort de är borta är motivationen det också. Hitta någon som kommer att vara där för att hålla dig ansvarig. Det handlar om att hitta den ultimata allierade snarare än att bara lyssna på ett motiverande tal.

 1. Fira dina framsteg

Glöm inte att fira dina framsteg. Fira på vägen mot det eller de stora målen. Det gör att du orkar för förändring är inget sprintlopp utan det är ett maratonlopp. Stanna upp, se hur långt du har kommit och ge dig själv en klapp på axeln eller unna dig något så att du fortsatt orkar kämpa för det du innerst inne vill. Du kommer också kunna se om du behöver justera något eller om målet har ändrats något när du tilläter dig att se hur långt du har kommit. Tillåt dig att fira dina vinster, stora som små för att alla inte ska vara en kamp. Tänk också på tiden som tickar oavsett och får du in lite roligheter i din tid så kommer det ge inspiration för den fortsatt resan.

Framgångsrika firar sina segrar

Avslutningsvis
Vare sig det är nytt år eller inte så kan du påbörja arbetet med att skapa nya resultat och uppnå nya mål. Jag hoppas att detta blogginlägg kan ha inspirerat dig till att ta nya steg mot önskat läge och oavsett vad det kan vara så önskar jag dig varmt lycka till.
Är du ledare så prata med ditt team om vad som händer 2024, deras egna mål och  organisationens mål. Hjälp teamet och individerna att också utvecklas under 2024.