Det är för många lätt att ständigt fastna i prestationskrav och ibland är den största kravställaren du själv. Ställer du högre krav på dig själv än på din omgivning? Om ja- det slutar med att du aldrig är bättre än din senaste prestation och genom att hela tiden öka kraven för att få ännu mer beröm så hamnar du i just prestationsfällan som i värsta fall leder till ett tvärt stopp när din kropp säger ifrån.
Saker att göra och reflektera över hos sig själv för att undvika att bli en prestationsnörd
1. Hur mår din självkänsla?
Självkänsla kan beskrivas som den grundinställning vi har till oss själva. Självkänsla-begreppet rymmer dimensioner av hur nöjda, stolta och accepterande vi är gentemot oss själva vad gäller vår person. Söker du ofta bekräftelse genom att vara duktig? Har du ibland känslan att du tror att nu snart så kommer de att komma på att du egentligen är en bluff? Tror du att du behöver vara lite bättre än andra kollegor för att duga? Svarar du ja på någon av ovanstående frågorna så har du troligen en prestationsbaserad självkänsla. Viktigt att du först försöker att skilja på din prestation och din person. Säg snälla saker till dig själv dagligen precis som du tränar din kropp så är det viktigt att du tränar dig mentalt genom att ge dig själv positiv näring i form av erkännande till dig själv.
2. Lär dig att prioritera dig själv?
Många som lider av prestationsfällan prioriterar ofta ner sig själv tillförmån för andra och arbetet. En varningssignal är när du väjer bort dina vänner och ditt fysiska välbefinnande i form av att du slutar röra på dig. Du måste lära dig att säga Nej till externa beslutsfattare och säga ja till din egna beslutsfattare – du själv. Du behöver lära dig att planera in saker i ditt liv som du mår bra av så som att kunna umgås kravlöst med dina vänner och att röra på dig så att du har en stark och hälsosam kropp som orkar med när tempot i perioder är högt.
3. Har du en bra balans?
Även presteraren behöver vila. Med vila menas att verkligen vila och inte göra något presterande. Sova ut, resa bort och byta miljö, röra på dig och träffa dina vänner. Att göra detta utsöndrar sköna hormoner och som behövs för att få balans i livet.
4. Skippa ensam är stark snacket!
Försöker du nu intala dig själv att jag ska minsann visa dem att jag fixar detta. Glöm det för du kommer aldrig vinna den striden för det du egentligen håller på att göra är att du försöker bevisa för dig själv att du är bra nog och om du inte klarar detta så är du värdelös. Varför utsätta sig själv för det? Berätta för din arbetsgivare att du tagit på dig för mycket och har svårt att prioritera för att hinna med allt. Tro mig att många arbetsgivare inte ens är medveten om att du har den känslan då du troligen hela tiden levererar. Det är bättre att tydligt berätta i tid då Ni fortsatt kan göra något åt det innan det tar stopp för att din kropp inte längre orkar.
För många som har prestationseufori så är ytan viktig och att det ska se bra ut men när allt kommer omkring så är det viktigast hur du mår själv. Visa dig mänsklig för det finns inga vinnare på att du smäller in i den där väggen! Du behöver lära dig att prioritera dig själv för det är ingen som kommer att tacka den senare när du inte är arbetsför längre.
Marie Wetterstrand – Brinner för att utveckla individen, chefen och ledaren som vill utmana och utveckla sig själv för att hitta sin fulla potential. Detta görs genom coachning, Mentorskap och ledarskapsutveckling. Läs mer på way2grow.se eller kontakt mig här på Linkedin. way2grow – Din utvecklingspartner
Lämna gärna en kommentar.
Senaste kommentarer