(+46) 070 200 04 44 marie@way2grow.se

Många som känner mig vet att jag är väldigt sportintresserad och älskar att titta på stora sport evenemang så som OS och VM. Detta gäller både sommar och vintersporter och jag sitter gärna bänkad framför vinterstudion nu på vinterhalvåret och jag ser mycket framemot VM i Längdskidor i Lahtis som startar om några veckor. Satt idag och kollade in sista dagen på SM veckan och kan inte annat än applådera till Charlotte Kallas stora åkning och fullständiga utklassning av sina konkurrenter för dagen. Hon har tidigare under säsongen fått jobbat mycket med sin mentala del och blivit hårt åt-satt av olika medier både av experter och självutnämnda experter.

Man har kunnat se hennes grymma besvikelse när hon varit tvungen att efter ett lopp bli intervjuad och berätta om vad det var som inte gick rätt under loppet. Mitt svar är att tävlingar är bara några ynka procent av allt arbetet, alla de återstående procenten är ett extremt hårt fysisk och mentalt arbete för att pusha sin kropp till max och ändå mentalt jobba för att klara av sina inre sabotörer som säger åt henne att sluta, att det inte är värt smärtan och att hon nog inte är en vinnare. Det lägger ner grymt mycket tid på att visualisera sina mål för att få in känslan av den uppfyllelse de kommer känna när de står högst upp på prispallen och får ta emot medaljen och folkets jubel. Jag är säker på att det varit jobbigt och att Charlotte Kalla fått jobba hårt under säsongen med att inte ge sin inre sabotör för stor plats att tvivlen har funnit där och att hon och hennes tränare lagt ner mycket fokus på målet för denna säsong och visualiseringen, hur det känns när hon glider först över mållinjen och sedan får ta emot medaljen på kommande VM.

Vi kan ta en annan namnkunnig idrottsgigant inom friidrotten som även den mest ointresserade sport människa troligen känner till vid namn -Usain Bolt. Inför fjolårets OS i Brasilien hade han haft en skadefylld säsong och inte visat lika bra resultat som tidigare år. Men när det väl gällde så var han mentalt redo vilket resulterade i de ädlaste valörer i de grenar han ställde upp i. Såg ett Youtube klipp med honom där han sa något i stil med:

This looks so easy so effortless. But before it gets to this point it is hard work, it is like dying, day in day out sacrifice. The work is behind the scenes, competition is the easy part. Behind the scenes is where all the work is done and it is done to run that one race you want to win”

Lika självklart som det är i idrotten för de som når eliten inom sina sporter lika ovanligt är det ännu inom företagsvärlden att jobba med den mentala biten. Jag tycker mig se en liten förändring även här men jag tror att morgondagens framgångsrika ledare och organisationer kommer att vara de som jobbar med sig själva för att utvecklas inom sitt ledarskap och inom sin personliga utveckling. De framgångsrika organisationerna kommer att vara de som ser nyttan av investeringen i detta för att behålla och utveckla sina ledare och medarbetare till att leda företaget in i framgångsrika aktörer på marknaden.

Hur jobbar Du och din organisation för att Ni ska utvecklas tillsammans? Framgång ligger inte i resultatet utan det ligger i de insatser som du och organisationen i fråga gör för att nå resultat.

Marie Wetterstrand – Brinner för att utveckla individen, chefen och ledaren som vill utmana och utveckla sig själv för att hitta sin fulla potential. Detta görs genom coachning, Mentorskap och ledarskapsutveckling. Läs mer på way2grow.se eller kontakt mig här på Linkedin.

Lämna gärna en kommentar.