Några frågor att fundera över för alla coacher innan du tackar ja till ett uppdrag:
1. Är den blivande kunden engagerad i att göra eventuella beteendeförändringar?
(Du kan aldrig supporta människor längre än vart de vill komma själv – du kan dock utmana dem att se längre än de gör idag men om de inte är villig att göra det, kommer de aldrig att göra den förflyttningen/förändringen som möjliggör att komma dit)
2. Har spiralen gått alldeles för långt ner och att personen inte själv kan ge sig rätt förutsättningar att göra nödvändiga förändringar för att komma upp till vattenytan så är det inte en coach personen behöver.
3. Finns det några etiska problem att ta in i beaktande innan du tackar ja till coachuppdraget. Om svaret är ja så ska en certifierad coach tacka nej till det uppdraget. Samtliga certifierade coacher via ICF (international coach federation) ska följa de etiska riktlinjerna vi har att förhålla oss till. Exempelvis får inte jäv förekomma.
4. Lägger en organisation in coaching för en person som de redan bestämt ska sparkas endast för att rentvå sig själv att de gjort allt det bör göra, så är jag också ytterst tveksam. Dock om de har det som en program vid ”outplacement” och är öppen med de till berörda individer så är det en mycket bra support men alltså inte om organisationen bara gör det för att ha på fötterna att de testat allt.
Coaching är inte något du gör mot någon. Det är något du gör för någon.
Att arbeta med en coach är ungefär som att arbeta med en personlig tränare. Du kommer inte att se resultat om du inte är villig att arbeta.
Finns flera namnkunniga exempel i affärsvärlden som sett stora nytta med att ta hjälp av coacher. Exempelvis: Sir Richard Branson, Bill Clinton, Oprah Winfrey, Nelson Mandela och Hugh Jackman för att nämna några. Om de fortfarande kan se att de har saker de vill utveckla så har säkert du det också?
Var selektiv när du väljer din coach.
Titta efter om de är certifierade via någon av de större coaching organisationerna så som ICF, ICC som är två välkända organisationer som ställer krav på sina coacher inte bara under certifieringen utan också för att få behålla certifieringen. Att coacherna regelbundet får visa på att de införskaffat ny kunskap. Viktigt att din coach också utvecklas och lära nytt, eller hur?
Be om referenser. Vill du ha en ledarskapscoach kolla vad de själv har för bakgrund inom ledarskap och om de har coachat flera ledare. (jag är fullt medveten om att det är lite som att svära i kyrkan att bland andra coacher säga att egen erfarenhet inom området kan vara bra men inom ledarskap hävdar jag å det bestämdaste att jag tycker att den erfarenheten ger större tyngd och förståelse för coachen som då snabbare kan förstå men också kan utmana mer för individens och organisationens bästa)
Tänk också på att många gånger får man det man betalar för och det du behöver är en kompetent partner som kan hjälpa dig att utveckla.
Kontakta mig gärna om du har tankar eller funderingar inom coaching och hur det kan hjälpa dig eller inom din organisation.
Vill du inte missa något av det jag skriver så maila mig din mailadress på marie@way2grow.se så lägger jag till dig i dessa utskick eller varför inte lämna ditt mail om du är intresserad av några av de gratis material jag bjuder på via min hemsida: https://way2grow.se/freebie/
#coaching #utveckling #organisationochledarskap
Senaste kommentarer