(+46) 070 200 04 44 marie@way2grow.se

Har du någonsin känt att det största hindret för dig i din karriär är du själv?

Jag vill sticka ut hakan och säga att för många av oss så är vi själva vårt största hinder vare sig vi ser det eller inte. Vad menar jag med det?

Vi har nämligen en rädsla för att stiga ur vår egen komfortzon. Vi vet vad vi har men vi vet inte vad vi får. Det kan också visa sig som en känsla där rösten för denna känsla säger något i stil med; – hur ska JAG kunna detta eller när ska de komma på buffen? Det finns en rädsla för att du inte skulle vara värdig tjänsten eller att du inte är kvalificerad att göra vad du syftar till att göra. Det är en rädsla som kan hålla många tillbaka.

Jag vet för jag har själv haft vissa av dessa tankar så jag har fått jobba med mig själv för att förstå, och för att utmana mig själv. Jag kanske verkade säker på utsidan men kände mig djupt osäker på insidan innan jag tog tag i detta. Varför berättar jag detta, då det inte är så fortsatt? Det är för att jag förstår vad du har för tankar när det kommer till en självkänsla som är eller varit låg. Tänk på att du är inte ensam om detta och det finns många där ute som kan ha ett bra självförtroende men en dålig självkänsla. Det kan handla om exempelvis, att våga stå inför andra människor eller att våga ta en konflikt med medarbetare på jobbet.

Du kommer troligen inte höra någon annan chef nämna att de har känt eller känner på detta sätt då behöver blotta en vad de tycker -svaghet, men tro mig att du inte är ensam om detta och det finns vägar att gå som gör att du kan komma ur din komfortzon och få stöd under tiden. Tänk så mycket bättre det kommer att kännas på andra sidan och vilken seger för dig själv som är en av dem som tagit tag i det. Finns högt uppsatt chefer så som bl a Howard Schultz, VD och koncernchef för Starbucks som avslöjade i en intervju med NY-Times för några år sedan där han på frågan: What advice would you give to somebody who’s about to become C.E.O.?

Svarade:I would say the following: Very few people, whether you’ve been in that job before or not, get into the seat and believe today that they are now qualified to be the C.E.O. They’re not going to tell you that, but it’s true. So everyone you meet has a level of insecurity. The level of insecurity that you have is a strength, not a weakness. The question is, how are you going to use it?

Vad kan du göra för att övervinna dessa känslor av otillräcklighet som så många av oss upplever? Vilken hjälp tar du för att kunna bli en så bra chef som möjligt så att du även mår bra i ditt ledarskap och inte bara har en fasad utåt.

Ett första tips på vägen som ny VD eller ny chef för en avdelning är att inse fördelarna med att vara en nybörjare. Du kanske inte inser det, men det finns stora fördelar med att vara ny inom området. När du inte vet så kan du ställa frågor som får kollegor och medarbetare att tänka på ett nytt sätt. Se det inte som en svaghet utan utnyttja tillfällt och visa på att du är hungrig att lära och utforska.

Tips nummer två är till dem som ibland känner igen sig i; När ska de komma på bluffen? Förstå kraften i perspektiv. De som upplevt ”bluffen syndromet” känner ofta att de är de enda i världen som känner på detta sätt.

I en under studie från 2014 gjord av Vantage Hill partners som publicerades i Harvard Business Review så framkom det efter intervjuer med VD:ar och eller högre avdelningschefer runt om i världen att deras största rädsla var: Att upptäckas som inkompetent, även känd som ”bedragar syndromet.” Denna rädsla minskar deras förtroende för sig själva och andra och underminerar relationer med andra chefer.

Att övervinna detta är möjligt – du behöver inte känna dig värdelös eller ensam. Nästa gång du är i en situation som känns helt utanför din komfortzon, fokusera på dina lyckanden (inte misslyckanden). De felsteg som begicks lär av dem och betrakta dem med andra perspektiv så att du kan lära och föra fram ett nytt perspektiv som andra inte har.

Vill du veta mer om hur jag jobbar med ovanstående frågor eller har kommentarer/synpunkter så skriv gärna nedan i kommentarsfältet och ta en kontakt med mig.

Författare: Marie Wetterstrand / way2grow.se

Share This