(+46) 070 200 04 44 marie@way2grow.se

Nu kommer del 2 av min serier på 3 delar med frågor som kan komma att förändra ditt liv. Frågeställningarna att kolla närmare på under del 1 var:

– Hur ser andra på mig?

– Vad är jag tacksam för/ vad har jag gjort bra idag?

– Är jag trogen mina värderingar?

Läs gärna del ett för att få en djupare förståelse för vad jag menar inom varje fråga. Tänk på att för att få det bästa för ditt liv så kan det betyda att du behöver ta dig en grundlig funderare på dessa frågor. Det kan komma att kräva en del av dig men de stora frågorna är sällan enkla att besvara till en början.

Under del 2 vill jag att du funderar över följande frågeställningar.

Hur ser ditt/dina mål ut?

Denna fråga kräver sin tid att fundera på och inte alla kan svara direkt på denna fråga. Med handen på hjärtat hur länge har du gått år efter år till samma jobb, umgåtts med samma vänner, ätit samma mat etc, och känner att du vill få ut något mer, eller när du ställer dig från som; Är det de här som livet går ut på? För att komma till en förändring så behöver du veta vart du vill komma! Den enda som kan svara på frågan vart du vill komma är du själv! När du ska börja sätta dina mål så sätta inga begränsningar för dig själv. Våga tänka stort. Är du osäker så finns det olika övningar att tillgå, exempelvis kan du svara på frågorna;

Vad motiverar dig och vad gillar du att göra?

Utifrån det kan du sätta dina mål. Det jag vill komma till här är att det är viktigt att det är dina mål och inte vad som förväntas av dig att du ska bli, göra. Då är det någon annans mål. För att vara mer konkret när du börjar sätta mål så är mitt förslag: Vart vill du vara/göra om 1 år, om 3 år samt om 5 år?

När du är klar över vilka mål du har så gå in i känslan och utforska den, som att du redan uppnått ditt mål. Hur känns det då? Hur mår du? Hur ser det ut runt omkring dig?

Genom att göra detta så får du en positiv känsla redan nu och att ha förmågan att känna tillfredsställelse i strävan efter dina mål är en av de mest grundläggande förutsättningarna för framgång. Du kommer att åka lite berg och dalbana motivations och känslomässigt och då är det alltid bra att kunna gå tillbaka till känslan av hur det kändes när du redan var vid målet eftersom du har visualiserat detta. Detta medför att du snabbare kan komma tillbaka till vad som är viktigt för dig nu på vägen mot målen och kom ihåg att ha roligt på vägen också.

Vad är du bra och duktig på?

Denna övning borde alla göra med något/några års mellanrum. Skriva ner vad du är bra på. Du kommer att märka att detta inte är helt lätt för dig. Vi har sedan barnsben fått inpräntat att vi ska vara lagom och inte ta för mycket plats. Här i denna övning så ska du sträcka på dig själv och verkligen ta plats. Ta ett tomt A4 papper och börja skriva ner det du är bra på. Delövning efter att du själv tagit dig tid att göra den är att fråga de människor runt omkring dig som verkligen känner dig både utifrån ditt arbete samt även nära vänner. Fråga dem vad är jag bra på!?

Gör du det via e-post och inte förstår något av de svar du får så be om förtydligande. Gör du det i mötet med personen så är det viktigt att du inte minimerar det som personen säger. Du behöver träna på att kunna ta emot positiv feedback. Lägg ingen egen värdering i detta för personen du just frågade tycker uppenbarligen det som den säger. Om du är osäker på innebörden i det personen ger dig i feedback så fråga vad denne menar. Fyll sedan på din egen lista med vad dina frågepersoner har sagt.

Hur ser de olika delarna i ditt liv ut idag?

Hur ser det ut för dig i ditt liv inom de olika delarna så som : yrke/karriär, fysiskt välbefinnande, relationer, närmaste relation, personlig utveckling, fysisk omgivning, vila avkoppling samt ekonomi. Inom coachningen så jobbar jag ofta med denna kartläggning tidigt i samarbetet med min klient för att personen i fråga själv ska reflektera över hur dennes delar i livet ser ut. Där jobbar jag också med gradering för att se hur högt eller lågt klienten ligger i varje kategori också det en fördjupning för att faktiskt få insikt om man är nöjd där man är eller om personen vill förändra något. Detta ger dig också som gör denna övning möjlighet att se var du behöver lägga fokus just nu, i vilken del av ditt liv som du vill förändra till det bättre.

Jobba vidare med dessa frågor och avslutande delen del 3 kommer inom kort. Har du inte gjort del 1 så rekommenderar jag dig att du även går igenom de frågor som jag tog upp där. / Marie Wetterstrand / way2grow.se

Share This