(+46) 070 200 04 44 marie@way2grow.se

Du vet när saker inte blir som du vill eller när det inte går som det ska så kan det många gånger vara så att du inte ställt dig de nödvändiga frågorna som du själv behöver svar på.  Vissa frågor är svåra att möta eftersom det kan infinna sig en viss rädsla för att inte få de svar du vill och andra frågor kanske det är så att man inte vill veta svaret och det kan även vara så att du tror dig veta svaret för att det är så du tidigare alltid svarat eller att du fått med dig något sedan barnsben, att man skall tycka på ett visst sätt gällande en specifik fråga.  Tänk på att för att få det bästa för ditt liv så kan det betyda att du behöver ta dig en grundlig funderare på dessa frågor. Det kan komma att kräva en del av dig men de stora frågorna är sällan enkla att besvara till en början.

Låt oss ta en närmare titt på några av de frågorna vi bör ställa oss.

Hur ser andra på mig?
Denna fråga kan vara ett bra sätt att få perspektiv. Har du någonsin hört en inspelning av din röst och tänkte, “Låter jag verkligen så?” Eller blivit konfunderad över att andra tolkat din handling på ett helt annat sätt än vad du menade.  Ställ frågor till de i din omgivning som skulle ta sig tid och svara ärligt på dina frågor. Viktigt att tänka på är att om du ber om en personlig feedback så se till att frågorna är specifika så att feedbacken kan bli specifik. Undvik stora frågor och generaliseringar. Till exempel, det är mer sannolikt att du får ett ärligt och korrekt svar på “Hur tydlig var jag i min information som jag hade på mötet idag gällande detta ämnet?”  Det kan vara klurigare att få ett ärligt svar om du ställer frågan ”är jag en bra chef?”
När du får feedbacken så var noga med att faktiskt ta emot det som sägs och inte försöka att släta över eller försvara dig. Om du har taggarna utåt när du ber om feedback så kommer personerna så småningom sluta att ge dig en sanningsenlig feedback.
Varför kan det vara bra att ställa denna fråga?
Jag anser att beroende på vad du vill ha reda på så kan du få reda på gåvor och talanger som du har som är så självklara för dig men för din omgivning så är det en stor tillgång som du har.
Du kanske också får reda på att du har en mindre smickrande sida som du kanske inte ens har varit medveten om men nu när du vet om det kan göra något åt den.

Vad är jag tacksam för/ Vad har jag gjort bra idag?
Detta är en mycket nyttig övning för att faktiskt ta sig tid och se de bra sakerna som du gör dagligen samt också stanna upp och se vad du kan vara glad över att du har i ditt liv eller kanske att du är så tacksam för att du mötte person X idag då denne visade dig rätt, så att du kom till ditt viktiga möte i tid.
Vad du kan göra är att du varje dag innan du släcker sänglampan avslutar genom att ställa dig dessa två frågor. Ett bra sätt att hålla dig jordad och fokuserade på vad som verkligen betyder något och gällande vad du gjort bra, det är lätt att glömma bort och förminska de goda handlingarna i jakt på nästa fix. Skriv ner vad du är nöjd och stolt över att du uträttat under dagen.

Är jag är trogen mina värderingar?
En Värdering brukar definieras som något som är viktigt och riktigt för oss och som är relaterat till våra behov. Som resultat av dessa värderingar och behov ger vi uttryck för attityder och beteenden. Vi styrs av våra värderingar som vi har delvis genetiskt i vår arvsmassa. Våra värderingar påverkas och förändras genom yttre påverkan ständigt från födseln i vardagen, s.k. betingning eller prägling. Genom våra värderingar får vi en “inre kompass” som säger oss vad som är rätt och fel vad som är viktigt och mindre viktigt vilket ständigt påverkar våra beslut, mål och handlingar.
För eller senare i livet så kommer du att ställas in för faktum där du känner att det inte är helt rätt enligt dina värderingar. Om du exempelvis har kreativitet som en viktig värdering och du har ett jobb där du aldrig får vara kreativ utan alltid måste följa uppsatta ramar så kommer du för eller senare i en konflikt. Det är då viktigt att du vet dina faktiska värderingar för att lättare kunna fatta ett beslut som är grundat på vad som är viktigt för dig. Inom coachningen är detta en viktig grundsten som jag rekommenderar att du tar dig tid och fundera över så du vet vilka värderingar som faktiskt är dina.

Fundera på dessa så kommer jag under kommande dagar med del två med frågor som kan förändra ditt liv om du tar dig tid att fundera och utforma dem.
Läste en artikel i “Huffington post” som gav mig inspiration till att skriva denna del.
Marie Wetterstrand /way2grow.se

Share This