(+46) 070 200 04 44 marie@way2grow.se

Jag har coachat många människor genom åren både nu som coach och mentor men också under alla år som chef och jag har upptäckt att vi alla har en inre kritiker som många gånger är den största fienden för oss själva. Många gånger räcker det med att vi bara tänker på att göra något som är ovant eller som skrämmer oss för att vi ska stanna upp och hitta på den ena ursäkten efter den andra, varför vi inte kan eller inte ska göra något. Vår inre kritiker gör allt för att vi ska slippa kliva utanför vår egen komfortzon.

Jag har listat ner några vanliga ursäkter där vår inre kritiker motarbetar oss.

Den talar om att du inte är kvalificerad eller smart nog: Den övertygar oss om att vi behöver mer utbildning, göra en bättre presentation genom att visa på mer forsknings resultat för det kan ju omöjligt vara så att vi kan prestera lika bra som andra? Hur många diplom eller certifikat behöver du ha på din vägg innan du tror på dig själv?

Det kommer alltid finnas någon där ute som har fler poäng än dig eller gått på en bättre skola eller upplevs enligt dig som mer karismatiskt än hur du upplever dig själv.

Den talar om att din åsikt inte räknas: Du kanske upplevde att du inte blev lyssnad på i din barndom eller nu kanske av chefen eller vänner där du känner att de inte bryr sig om vad du säger. Detta får oss att känna oss som att vi inte är betydelsefulla. Vi förminskar själva vårt egenvärde.

Den talar om att detta inte är rätt tidpunkt: Den inre kritikern är ”kungen” på förhalningar, dentalar om för oss att skjuta upp det till senare. Eftersom det är skrämmande att kliva ur vår komfortzon kommer det aldrig känns som rätt tidpunkt. I själva verket, om det känns lite skrämmande så är det nog rätt tidpunkt just nu!

Den säger att det inte går: Den försöker övertyga dig om att dina ansträngningar kommer att vara förgäves. Du kanske har fått hört sedan du var liten att ”det kommer inte att gå eller att det kommer du inte att klara” Du kanske har fått ett uppdrag och inte får det stöd du behöver i ditt jobb och där du känner att du inte blir lyssnad på. Din inre kritiker kommer också se till i så stor utsträckning som möjligt att du håller dig inom din komfortzon.

Den säger att du är falsk: Detta vanligare än vad du själv kanske tror som har denna känsla. Vi växer upp med att se upp till vuxna eftersom de vet ”allt”, men när vi själva blir vuxen kan vi omöjligen tro att vi vet så mycket som dem vi såg upp till när vi var barn för dessa kunde ju allt enligt oss som barn. Det kan vara svårt att förstå att du är nu den person som gör de stora besluten och vet vad de ska göras, och tänk på att nu är det andra som ser upp till dig.

Den talar om att andra inte vill ha dig med: Detta kan verkligen skada djupt eftersom vi redan på ett tidigt stadium i livet vill känna tillhörighet och passa in. Det ka verkligen svida att inte känna sig önskad så vår inre kritiker säger till oss att passa in vilket hindrar vår egen utveckling då vi behöver våga kunna kliva ur vår egen komfortzon.

Den säger att du är självisk: Vi är så programmerad i Sverige att inte sticka ut eller tro att vi är någon och vi ska absolut inte sätta oss själva först.  Det som sägs vid säkerhetsinformationen när vi flyger att vi först ska sätta på syrgasmasken på oss själva innan vi hjälper någon annan verkar vi inte bry oss om i det övriga livet när vi inte ska flyga.

Känner du igen dig i en eller flera av de ovan nämnda punkterna så är du inte ensam, vanligare än vad man som enskild individ kan tro att dessa tankar även förekommer hos bordsgrannen på lunchen eller den glada och positiva kollegan.  Vad vi kan vara överens om är att vår inre kritiker ”suger”.  Men att vara medveten om hur det håller oss tillbaka är det första steget att ta itu med det. Gå inte på autopilot genom livet utan utmana dig själv vilket innebär att du också behöver utmana din inre sabotör och gå utanför din komfortzon.

Om du vill ha mer hjälp eller har andra funderingar gällande artikeln så tveka inte att kontakta mig. Läs också gärna en tidigare artikel som jag har skrivit som heter: När ska dom komma på bluffen. https://www.linkedin.com/pulse/n%C3%A4r-ska-dom-komma-p%C3%A5-bluffen-marie-wetterstrand?trk=mp-reader-card

You have the power to say: This is not how my story will end.

Lämna gärna en kommentar och dela vidare om du tror att fler kan ha nytta av att läsa denna. / Marie Wetterstrand way2ggrow.se

Share This