(+46) 070 200 04 44 marie@way2grow.se

Dagens ledarskap kräver att du är både tydlig och inspirerande och vågar låta medarbetaren komma fram till den bästa lösningen på uppgiften som ska lösas. Hur kan du som ledare skapa arbetsglädje och motivera dina medarbetare?

Jag brukar ibland jämställa det med att någon är väldigt intresserad av trädgårdsarbete och planterar gärna nya blommor varje vår genom att de göder upp nya plantor som ska sättas ut senare när vädret tillåter och plantorna vuxit till sig. Man går inte runt och motiverar dem att växa genom att gå omkring och ge dem peppande ord på vägen eller hotar dem med att de åker ut om de inte blivit lika stor som plantan i krukan intill. Nej så fungerar det givetvis inte utan man läser skötselråden över hur man bäst hanterar varje specifik sort. Om den ska stå i skuggan eller solen , ha mycket eller litet vatten, för att nå sin fulla prakt senare när de har planterats ut. Samma gäller för människor att man är olika med olika erfarenheter, egenskaper och styrkor. Ledaren behöver precis som hanteringen av plantorna förstå varje enskild individ, vilka behov denne har och vad som motiverar personen och ger arbetsglädje. Samarbetet i gruppen behöver också vara god för att nå det bästa resultatet. Ledaren behöver alltså både förstå varje enskild medarbetares behov samt gruppen för att kunna motivera till bästa resultat och arbetsmiljö.

Anthony Robbins brukar prata om att det finns 6 mänskliga behov som behöver uppfyllas och detta är mina reflektioner och tankar omkring detta

Nr 1: Trygghet/Säkerhet: Tydliga spelregler över vad det är som gäller, vad som förväntas, vilka mandat som medarbetaren har. En ledare som tar ansvar och inte slänger medarbetaren ”framför bussen” för att rädda sitt eget skinn om något gått snett.

Nr 2: Variation: För mycket trygghet kan leda till Tristess och missnöje och det behöver finnas variation i arbetsuppgifterna för att de flesta fortsatt ska tycka att det är givande. Ledaren behöver se till att medarbetaren slipper göra exakt samma sak dag efter dag så att det blir lite rotation och förändring i arbetsuppgifterna.

Nr 3: Viktig: Medarbetaren behöver känna sig behövd och det är viktigt att ledaren är duktig på att ge positiv och konkret feedback som verkligen är riktad till den enskilda individen och inte alltid till gruppen. Ta inte medarbetaren för givet.

Nr 4: Sammanhang: Ledaren behöver avsätta tid för att lyssna och samtala med respektive medarbetare samt arbeta för att gruppen som helhet ska må bra och att medarbetarna känner tillhörighet. Jobba med team-building och gruppövningar med jämna mellanrum.

Nr 5: Utvecklas: Ledaren behöver delegera –och eller utmana medarbetaren och puscha denne att testa nytt för att växa och utvecklas. Ge dem möjlighet att ta in kunskap utifrån via eventuella studiebesök,utbildningar/WS eller varför inte via en coach för att hitta sina drivkrafter.

Nr 6: Bidra: Otroligt viktigt att förstå sitt ”varför” och ledaren behöver förklara och visa vad varje medarbetaren bidrar med i företaget och vad deras insats betyder för företagets varför.

Tips på vägen till dig som ledare för att lyckas med detta: Ställ frågor till medarbetaren. Ta inte för givet att du vet hur din medarbetare vill ha det bara för att du vet hur du vill ha det, inte säkert att denne vill ha det på samma sätt.

Fråga 1: Vad gillar du bäst att göra på jobbet?

Fråga 2: Beskriv ett tillfälle när du känner dig mest motiverad i ditt arbete.

Fråga 3: Vad behöver du för att känna dig uppskattad och värdefull?

Sluta med dina antaganden och sluta tro att du vet vad den andra vill och lyssna på det svar de ger dig på dina frågor. När du ställer frågor och lyssnar så kommer du att märka att precis som plantorna som jag pratade om i början så kommer du att se varje individ utvecklas och att de är motiverade i sitt arbete. ” Don´t just talk the talk, you need to walk the walk”

Marie Wetterstrand – Brinner för att utveckla individen, ledaren och organisationen som vill utmana och utveckla sig själv för att maximera sitt resultat. Detta görs genom coachning, mentorskap och ledarskapsutveckling. Läs mer på way2grow.se eller kontakt mig här på Linkedin. way2grow – Din utvecklingspartner

Lämna gärna en kommentar.

Share This