(+46) 070 200 04 44 marie@way2grow.se

I mitt coachande så träffar jag flera olika kunder med olika mål. En av mina kunder  hade ett mål för sin hälsa att gå ner i vikt. Vi gick igenom frågeställningen noggrant för att kunden skulle få tid att identifiera vad det faktiska slutmålet var. Om det var vikten hur skulle han se när målet var nått, var det en siffra på vågen eller kanske ett klädesplagg som han ville få på sig igen. Hur skulle det kännas när målet var nått? Detta för att manifestera den positiva känslan hos kunden när denne fick på sig jackan som hängt i garderoben sedan knappt 10 år tillbaka i tiden. Vi gick igenom kundens tankar och tittade både på när det skulle vara uppnått och vilka fallgropar som skulle finnas på vägen för att synliggöra för kunden vilka ”väg bulor” som han eventuellt kunde ha på sin väg.

Vi tydliggjorde vad målet var och vilka steg som behövde göras från kundens sida för att detta skulle bli verklighet. Vi började bena ut vad de nästkommande stegen skulle vara och när denna resa rimligt skulle vara i mål. Han sa att till julafton skulle han kunna sätta på sig skinn jackan igen och dra igen blixtlåset och att starten skulle vara efter sommar semestern.  Då skulle han börja träna och lägga om sin kost. Jag frågade vad det var som gjorde att vill börja då först. Han satt tyst en lång stund och jag såg hur han processade min fråga. När han slutligen svarade så tittade han på mig och sa: ” Ja varför ska jag vänta till efter sommaren? Jag vill få på mig skinnjackan så snart som möjligt och kan jag få på mig den innan säsongen är slut så är det en mycket större morot. Vi hade tidigare utforskat drömläget när han redan uppnått målet och han kände nu att han inte ville förlora den känslan. Han sa med övertygande röst ” Jag vill börja NU, jag vill inte vänta i flera månader och kanske i slutändan aldrig ta tag i det”.

Jag vet att suget efter godsaker eller att skippa kvällspromenaden då det spöregnar kan kännas lockande men han har kämpat och vi har under våra samtal jobbat med väg bulorna och tankarna omkring dessa för att eliminera dem och hitta tillbaka till målet. För några veckor sedan då vi hade vår sista träff så hade han med sig en väska och i denna väska så drog han fram sin skinnjacka och med ett stort leende så satte han på sig den och drog smidigt igen dragkedjan. Vilken Seger!!
Han var så nöjd och det syntes på hela honom.
”Det känns som jag för första gången på mycket länge har tagit mina mål seriöst och detta är mycket större känsla för mig än att jag har fått på mig skinnjackan” Samtidigt som han sa detta gick han rakryggad runt i rummet med jackan på.

Varför berätta jag detta för er?
Jo, varför skjuta upp dina mål och drömmar? Varför låta dig stoppas av frestelser eller bulor som kommer på vägen? Varför vänta till imorgon?
Vad är det egentligen som hindrar dig från att starta idag och tidigare kunna njuta av resultatet?

Målet kommer inte automatiskt att komma till dig, att skjuta upp mål är som att skjuta upp framgång. Eller som Kjell Enhager coach och mental tränare säger: Skillnaden som gör skillnaden, är du?
Marie Wetterstrand
www.way2grow.se

Share This