(+46) 070 200 04 44 marie@way2grow.se

Oavsett om vi gör det som privatperson, företagare, ledare eller som familj så är det få som för det första sätter mål och ännu färre som faktiskt lyckas med att uppnå den. Även om vi har de bästa intentionerna att följa dem så är det få som har verktygen/tankesättet som behövs för att fullfölja och börja agera för att nå målen vi sätter.

Tänkte bjuda på några minuters läsning som kan ge dig bra tips på hur du ska tänka och göra för att ge dig själv, ditt företag eller kanske fler omkring dig möjligheten att få följa dina positiva framsteg.

Här kommer 7 tips vad du ska göra för att nå dina mål:

nr1

Visualisera

Gör som elitidrottaren och lär dig att visualisera dina mål. Hur ser det ut när du är där? Ju mer tid du kan lägga på detta verktyg och utveckla detta hos dig själv ju enklare är det för dig att veta vart du är på väg och hur du ska ta dig dit. Några tips när det gäller att lära sig att visualisera är att:

  • Göra det regelbundet. Det räcker inte bara med någon gång utan gör det med fördel dagligen.
  • Se till att du får in en bra rutin när du kan sätta dig ostört och göra detta.
  • Börja alltid med en kort andningsövning så att du blir både avslappnad och närvarande. Andas in och fyll din kropp med syre och andas sedan ut stress och andra tankar. Gör detta några gånger tills du känner att du följer andningen och är närvarande i den.
  • Se dig själv vid målet och gör bilden så tydlig som möjligt genom att få flera av dina sinnen att delta så som hur det luktar, känns, ser ut etc. Spar inte på krutet och gör detta regelbundet så att du får en cementerad bild av målet.

nr2

Status Nu-läget

Få koll på ditt NU-läge! Sätt dig ner och ställ dig några frågor för att få fram hur ditt nu läge ser ut.
Du kan med fördel använda dig av Livshjulet.

Livshjulets varje kakbit får symbolisera hur ditt nuläge är inom följande områden:
Privat:                                    Företagande:                            Ledare osv. Du väljer själv område.

Arbete/sysselsättning            Ekonomi
Fritid                                      Marknadsföring
Fysisk aktivitet                       Sälj
Personlig utveckling              Paketering
Relationer                              Samarbeten
Ekonomi                                Utveckling/utbildning
Boende                                  Balans Företag/fritid

Genom livshjulet vilket du har ett tomt ovan kan du för varje kakbit sätt en del där du från 1-10 mäter vart du anser att du befinner dig i livet, som företagare etc.
Skalan kan vara: 1 = inte alls bra och 10 = kan inte bli bättre. Då kommer du se vart du har obalans.

Du kan också använda dessa punkter ovan utan livshjulet och göra en analys med samma skala vart du befinner dig och vart du önskar vara samt vad differensen är.

Områden Nuläge Önskat läge Differens
Ekonomi      
Marknadsföring      
Sälj      
Paketering      
Samarbeten      
utveckling/utbildning      
Balans företag/fritid      

Med tabellen ovan kan du också enkelt få en bild över det du behöver prioritera för att gå från nuläget till det önskade läget.

nr3

Sätta mål

Sätt mål!! Vet inte hur många som coachats genom åren som inte sätter mål. Att inte sätta mål är som att sitta i en båt utan åror eller sitta i passagerarsätet på bilen utan att själv kunna styra dit man vill komma. Genom att sätta mål ger man sig själv möjligheten att komma dit man vill.

Välj ut 1-2 områden där du känner att här vill du utvecklas från övningen ovan eller välj 1-2 andra egna områden där du känner att du vill utvecklas, eller få till förändringar inom.  Tänk på att har du större mål så kom ihåg att sätta delmål också så att det inte känns för diffust eller övermänskligt och att det slutar med att du inte gör något för att det känns för stor och du inte vet vart du ska börja. Så ko ihåg att på större mål också sätta delmål som gör det mer hanterbart.

När du sätter mål så ta hjälp av SMART metoden så att du också sätter mål som blir tydliga för dig och där du också kan följa upp dem regelbundet.

SMART; S = Specifikt, M = Mätbart, A = Accepterat/Allmänt känt, R = Realisitiskt, T = Tidsbestämt

När du nu vet ditt nu-läge och du genom att sätta mål och visualisera dem vet ditt önskade läge så är det viktigt att du också ser över vad du ska …….

nr4

Prioritera och Minimera

Prioritera och minimera för att möjliggöra den förändring som behöver ske. Gör du som du alltid har gjort så får du samma resultat som du alltid har fått.

Av de 1-2 målen som du valt att prioritera vad behöver du då också minimera för att få tid att prioritera dessa? Så inte bara ska du se över hur prioriteringen ska gå till genom att du visualiserar att du är vid målet då också funderar på vad du ska göra för att kunna komma till målet, du ska också se över vad du ska minimera för att möjliggöra prioriteringarna. Kanske mindre skärmtid, mindre TV-tittande. Du kommer behöva identifiera dina tidstjuvar och begränsa dessa.

nr5

Börja agera

Så nu till den viktigaste punkten av dem alla. Du kan ha gjort följande steg exemplariskt och verkligen lagt ner massor av tid och jobb men om du inte börjar agera och faktiskt går från tanke till handling så kommer inget att hända. Du Behöver AGERA och faktiskt göra något för att du ska nå ditt mål. Denna punkt blir kort men som sagt var det är en av de absolut viktigaste så för att inte dränka budskapet i att Agera i massa andra ord så hoppar vi vidare till punkt 6 som också är av stor vikt.

nr6

Följ upp

Det är också väldigt viktigt att du får till tid minst en gång i månaden för uppföljning av hur det går för dig med att uppnå målet. Ligger du i fas? Behöver du göra något annorlunda? Vad ska du göra mer av och vad ska du göra mindre av? Planera in din uppföljning i kalendern och satt samma dag och tid varje månad eller vecka beroende på hur ofta du känner att det kan vara bra att du stämmer av hur det går med dina punkter som du jobbar med.

nr7

Fira dina framsteg

Slutligen kom ihåg att sätta mål är att vara långsiktig och för att du ska orka springa det där maratonloppet som det kan innebära att sätta mål, agera och följa upp på dem. FIRA de framsteg du gör. Fira dina delmål, fira det du lyckats göra under veckan och tillåt dig att vara glad och synliggöra stegen du tar på vägen till det stora målet.  Att fira kan vara att tillåta sig att bara slappa en dag, att gå på massage, ta en promenad, köpa den där tröjan. Det är du som bestämmer hur du ska fira och det behöver faktiskt inte kosta dig något mer än tiden det kanske tar för dig att göra det. Ta ett bad, gå den där skogspromenaden, måla naglarna, meka med bilen.

Det är viktigt att du också ser det du gör och vara tacksam för det du har och det du har åstadkommit.

Ge dig själv tid att möjliggöra för dig att ta nya stora steg mot det liv du vill leva och att också se det du faktiskt redan har. Det är inte fel att tillåta sig själv att ha det bra men det är inte heller fel att tillåta sig själv att få det ännu bättre. Kom ihåg att ditt liv är ditt liv och om du är rädd för vad någon annan ska tycka när du nu kommer att följa dina mål så tänk på att de som inte tycker du ska göra något är de som själva inte orkar ta tag i sitt liv och de vill gärna att du är kvar där du är så att de har en bundsförvant där de befinner sig. Vill du ha förändring och är villig att jobba för förändringen så kommer alla inte att hänga med på detta men det kommer att finnas de som också blir inspirerad och som också då börjar göra förändringar de vill se i sitt liv och då har du något du kan stötta och själv få support av. Håll fast vid dessa personer för det är svårt att göra förändringarna själv men det går och många har gjort motsvarande resor själva innan dig så nu är det din tur.

Vill du ha ett bollplank så hör av dig annars så varmt lycka till och med en önskan om en god fortsättning.

Skribent. Marie Wetterstrand ägare och grundare av företaget Way2Grow. Vi jobbar med ledarskaps och grupp utveckling inom organisationer samt med drivna företagare som vill ta sitt företag till nya nivåer. Är certifierad inom coachning på PCC nivå via International Coachfederation och senast hösten 2022 egen utbildning för att alltid vara relevant och upp to date med senaste verktygen och forskningen omkring varaktig utveckling.

Vi jobbar även med föreläsningar och workshops som har varit mycket uppskattade.