(+46) 070 200 04 44 marie@way2grow.se

Som ledare ställs du dagligen inför hundratals val och beslut som ska tas. Vissa beslut är enkla att ta medan andra inte alls är speciellt enkla då det finns flertalet parametrar att ta in i beräkningen. Förmågan att kunna fatta dessa beslut inkluderat att kunna göra dem oavsett de dagliga omständigheterna. Ledare kan precis som elitidrottare få stor vinning av att jobba med den egna mentala styrkan för att stärka, bibehålla och klara av det som kommer ens väg och oavsett kunna ta de beslut som behöver tas.

Stora förväntningar

I dagar som dessa med flera stora pågående idrotts event så har du säkert om du följt dessa stött på i prat eller i skrift om hur viktig den mentala delen är för elitidrottare. Samma gäller för dig som ledare. Som ledare behöver du stor del av din arbetade tid och oftast även före/efter den faktiska arbetstiden kunna optimera den egna och andras prestation. Din mentala styrka är din mätbara förmåga att effektivt och engagerat fokusera och leverera  dagligen, oavsett vilka stressfaktorer du stöter på.

Det är din förmåga att flera gånger konsekvent svara på utmaningar med optimal fokus i ögonblicket med många gånger minimal återhämtningstid efteråt. Dag efter dag.

Precis som elitidrottare möter chefer dagligen psykologisk press att prestera på topp.

Oavsett chef eller idrottare så finns det alltid det där självtvivlet och vi kan många gånger se idrottare som under press levererar sitt bästa resultat någonsin men långt ifrån alla lyckas. Så även om det är mer vanligt att jobba med den mentala fysiken inom idrott så gör inte alla det där heller men du har stor vinning av att göra det i ditt utövande som ledare. För den egna hållbarheten och för andras.  

Din mentala styrka kommer bäst fram då du som mest behöver den, förutsatt att du underhållit den

Din utveckling av din mentala styrka börjar alltid med insikten av de faktiska drivkrafterna du har utifrån kända och dolda vanor och rutiner, de osynliga samt de förankrade perspektiv du har om dig själv och andra samt hur du hanterar det som kommer till dig. Dessa mönster av tankar och övertygelser (som bildas av dina många upplevelser i livet), oavsett om du är medveten om dem eller inte, driver detta dig i det dagliga livet. Den mental styrkan är mest avgörande och transformerande när du känner dig stressad, frustrerad eller på något sätt hindrad av din omgivning eller av människorna runt omkring dig.

I dessa situationer blir du oavsiktligt triggad, och där du visar på beteenden som, för att säga det milt, kanske inte är optimala. Varken för dig som person eller andra som du leder.

Vår hjärna och hur vi fungerar

När vi känner oss hotade eller triggade väljer vi sällan hur vi ska svara utan snarare reagerar vi bara och svaret blir var det blir. Vi reagerar tydligt när vårt rädslosystem aktiveras. ”Fly eller stanna och slåss” är mönster utformade för att hålla oss säkra i förhistoriska tider likväl som nu exempelvis under hög stress. Våra kroppar är i full beredskap – vår puls, andningsfrekvens och blodtryck ökar. Vi kan hålla fokus i detta ett tag sedan om stressen är långvarig blir vi mer distraherade, vi blandar ihop saker och vår beslutsförmåga blir sämre och sämre vilket kan leda till dåliga val. Den här delen av hjärnan är vår äldsta och kallas av många för reptilhjärnan eller amygdalan som den heter. Den delen av vår hjärna är impulsiv och inte alltid rationell. För att balansera den reaktionära amygdalan måste vi stärka den prefrontala cortex delen i vår hjärna, en region som är viktig för beslutsfattande och socialt beteende. Cortex är där vi kan hantera våra känslor och göra väl avvägda beslut. När vi arbetar för att stärka denna del av vår hjärna, precis som vi skulle träna våra muskler i gymmet, bygger vi upp vår mentala kondition.

Impulsstyrt agerande

Impulsstyrda uttalanden kan ofta leda till att vi som ledare kan komma att ångra det vi sagt, skrev i mailet och allt detta bara för att vi lät oss styras från vår reptilhjärna. På impuls utifrån hur vi reagerade på budskapet och hur vi tolkade budskapet mer än att försöka att förstå. När du som ledare inte är i balans så kommer din omgivning att märka det och det är vårat eget ansvar att jobba med vår mentala styrka.

Tycker detta citat är så bra:
” I´ll promise to take care of me for you, if you m´promise to take care of you for me”

Som ledarskapscoach träffar jag många ledare som skulle få en bättre balans om de fick in den mentala träningen kontinuerligt i vardagen. Tänk på att precis som en fysisk muskel så är det färskvara och vi behöver få in fungerande rutiner även för det mentala. Många ledare är svältfödda på positiv feedback och har ofta en nedlåtande dialog antingen om sig själva eller att medarbetarna inte kan något själva. Detta tyder på att man skulle må bra av att lägga fokus på att få in rutiner på att bygga mentala muskler och något jag försöker få in där jag har märkt detta.

Stärk din mentala kondition

Genom att först identifiera ditt humör och sedan omformulera situationen arbetar du för att stärka din mentala kondition.

En ledare som kan identifiera sitt beteende och vidga sina vyer kommer att vara en mer effektiv ledare som kan samarbeta med andra och få medarbetare som jobbar som team för att hjälpa varandra. Ledarskap handlar om bra inflytande och påverkande. Båda utvecklas och kan växa så länge som du aktivt jobbar med att utveckla din mentala styrka.

Exempel frågor att fundera på

Låt oss föreställa oss (men bara kort…) att en ”händelse” händer dig: Din chef blir arg på dig. Titta på hur många olika känslor och reaktioner som kan uppstå från denna enda händelse!

Händelse                                                Känsla             Agerande

  1. Din chef blir arg på dig –                  Arg               Du argumenterar
  2. Din chef blir arg på dig –                Rädsla            Du tänker katastroftankar
  3. Din chef blir arg på dig –             Nyfikenhet         Du vill förstå mer och ställer frågor
  4. Din chef blir arg på dig  –               Avsky             Du förminskar hen (i det tysta eller i ord)
  5. Din chef blir arg på dig –               Ställd               Du säger inget där och då
  6. Din chef blir arg på dig –               Skam               Du blir ledsen och skamfull
  7. Din chef blir arg på dig –         Du ser ner på        Du börjar att skratta, ler hånfullt etc
  8. Din chef blir arg på dig –           Attackerad           Du försvarar dig

Ovan är bara några exempel på hur olika vi kan känna beroende på vår egen situation, stressnivå och vem vi samtalar med och det kan variera från person till person och från dag till dag. Det viktiga är att identifiera vad vi känner och ge oss själva perspektiv till känslan för att se hur vi på bästa sätt kan och ska agera.  Utöver det så identifiera och syna din egen dialog. Hur pratar du till dig själv? Samma sak här att när du vet för då kan du fundera på hur du vill att det ska vara och vad behöver ju eventuellt justera i denna dialog för att få ett annat resultat.

Om du gör detta så kommer du utveckla din mentala styrka mycket.
Kort checklista:

  1. Identifiera – nuläget
  2. Hur vill du att det ska vara
  3. Vad ska du göra för att utveckla din mentala styrka.

Varmt lycka till.

Gillade du detta så lämna gärna en kommentar och kanske har du tips på vad du själv gör för att bygga mentala muskler? Vill du förresten läsa mer om detta område?
Lämna gärna en kommentar.